Gerinctelen állatok hormonjai

Kép forrása
http://www.oum.ox.ac.uk/thezone/fossils/inverts/index.htm
Leírás szerzője
BME-ABÉT

A puhatestűek és az ízeltlábúak számos fajánál mutattak ki hormonokat termelő és kiválasztó sejteket, sejtcsoportokat, mirigyeket.

Juvenilis hormon: Az ekdizonnal ellentétes hatású hormon, gátolja a bábozódást. A juvenilis hormon nagy mennyiségben való megjelenése esetén a bábozódás lelassul vagy leáll.

Ekdizon: Ezen szteroid vegyület jelenléte a bábozódás folyamatához elengedhetetlen. A hormon elválasztásának mértéke a hisztolízis (szövet lebomlása) alatt nő, majd csökken. Az α-ekdizon valószínűleg csak megkezdi a vedlést, a kutikula leválását a ekdizon (feltehetően ez a valódi vedlési hormon) váltja ki.

Az agydúc neuroszekréciós sejtjei többféle hormont is termelnek. Ezek integrálják az egyes endokrin mirigyek funkcióit, szinkronizálják a növekedést a táplálkozási feltételekkel, korrigálják a morfogenetikus folyamatokat. Ezen hormonok közül legfontosabb az "aktiváló hormon" (AH), mely szabályozza a corpora allata és a protorakális mirigyeket. Az utóbbi termeli valószínűleg az α-és a β-ekdizont, bár egyesek úgy vélik, hogy a protorakális mirigy csak α-ekdizont termel és az a célszövetekben alakul át β-ekdizonná. A corpora allata feladata a lárvaállapot fenntartása és a metamorfózis gátlása.

Szerző által felhasznált források

Dr. Ábrahám Sándor, Dr. Kiss István, Biokémia III. Funkcionális biokémia, Veszprémi Egyetemi Kiadó, Veszprém, 2001