Avokádó (Persea gratissima)

Kép forrása
http://www.lugositas.org/azavokado
Leírás szerzője
Tolner Mária

Persea gratissima

A babérfélék családjába tartozik, trópusi fán termő gyümölcs. Az avokádó örökzöld, alacsonyan elágazó, terebélyes ágrendszerű, 10(-20) m magas fa. Szórt állású levelei 1-3 cm hosszú nyelűek, kopaszak, színükön sötétzöldek és gyengén fényesek, fonákjukon fénytelenek és fehéres- vagy kékeszöldek. A levéllemez elliptikus vagy hosszúkás-lándzsás, röviden kihegyezett, ékvállú, 7-40 cm hosszú és 4-8 cm széles. A kis virágok levélhónalji és hajtásvégi elágazó, ernyőszerű virágzatokban fejlődnek. A virágtakarót sárgászöld lepellevelek alkotják.  A gyümölcs színe zöldes fekete, alakja körteformájú, héja fajtától függően sima vagy ráncolt. Íze semleges.

 Az avokádót már az inkák is termelték és fogyasztották. Spanyol hódítók a XVI. században hozták be az avokadót Európába. Az avokádó régóta ismert afrodiziákum.

Az avokádófa gyümölcsét fogyasztjuk. Az avokádó ősi haszonnövény, amelyet Közép-Amerika indiánjai évezredek óta termesztenek. A nagyon tápláló, proteinben és olajban gazdag terméshúst (zsiradéktartalma mintegy 25%) nyersen fogyasztják.. Az éretlen gyümölcs kőkemény, az érett gyümölcsöt viszont vajként lehet kenni.

Az avokádó telítetlen zsírsavakból álló olajtartalma B-, C-, E- és A-vitaminban gazdag. Az érett gyümölcs káliumot, foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és magnéziumot is tartalmaz.

Az avokádó magas olajtartalmánál fogva kiváló bőrápoló szer a kiszáradt bőrre. Általában érzékeny típusú bőrre alkalmazzák. Segítséget nyújt ekcéma megelőző kezelése esetén. Jótékony hatással van az arthritiszes (ízületi) fájdalmakra, továbbá csökkenti a koleszterin szintet.

Szerző által felhasznált források

http://www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/herbs/Avokado?id=14

http://www.terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/avokado.html