Barátcserje (Vitex agnus-castus L.)

Kép forrása
http://www.uni-graz.at/~katzer/engl/Vite_agn.html
Leírás szerzője
Tolner Mária

Vitex agnus-castus L.

 Népies neve: szűzbariska, ürüfa, barátbors, ábrahámfa, szűzfa

A barátcserje az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozik.

A Földközi-tenger vidékén őshonos, 2-3 méter magas, terebélyes ágrendszerű, illatos cserje. Tenyeresen összetett levelei aromás illatúak, hasonlítanak a marihuánához.

Gyógyításra az érett szárított termést használják.

Számos különböző alkotóelemet tartalmaz, többek között flavonoidokat, iridoid glükozidokat és terpenoidokat. Hormonokat nem tartalmaz, jótékony hatásának lényege azonban éppen az agyalapi mirigy serkentése – különösen az LH-hormonnak nevezett lutein termelésére. Ez közvetett módon növeli a szervezet progeszteron-termelését, ez az anyag pedig a menstruációs ciklus szabályozását segíti. A prolaktin-termelés szabályozását is javítja. Van benne még: alkaloida, fehérje, flavin, gumi, illóolaj, kámfor, keseruglikozid, kumarin, limonén, linalool, pinén, szaponin, zsír, zsírosolaj, zsírsav. A teljes terméskivonat gyógyhatású.

Alkalmazása: Akne, antibakteriális, bronchitis, cukorbetegség, depresszió, diaforetikum, diarrhoea, fájdalom, gyomorbaj, gyulladás, influenza, köptető, megfázás, migrén, sebek kezelése, szorongásos zavarok, ciklusszabályozó.

A növény termését Európában évszázadok óta alkalmazzák női hormonális problémák orvoslására. Hagyományosan rendszertelen menstruáció kezelésére, a normális menstruációs ciklus visszaállítására és termékenységi problémákra használták a gyógynövényt, manapság emellett a premenstruációs szindróma (PMS) kellemetlen tüneteinek enyhítésére is ajánlják.

Szerző által felhasznált források

http://hu.wikipedia.org/wiki/Bar%C3%A1tcserje

http://biokert.network.hu/blog/biokert-cikkei/illatos-baratcserje-vitex-agnus-castus

Dr. Jörg Grünwald, Christoph Janicke: Zöldpatika M-érték Kiadó Kft. Budapest, 2008 ISBN 978 963 9693 61 6