Hatalmas mennyiségű élelmiszer kerül a háztartási hulladékba és végzi a hulladéklerakókban. Az egész éhező világ jóllakhatna Európa kidobott maradékával. Az Európai háztartások a megvásárolt élelmiszer 25-át kidobják.
A film adatokkal támasztja alá azt a pazarlást, ami már elkészített, megfőzött, megsütött élelmiszerek kidobásából adódik pusztán a rossz gazdálkodás, a rossz tervezés, a pazarló szemlélet miatt.
Mi minden megy a kukába?
- háztartási maradék
- konyhák, kifőzdék, vendéglők maradéka
- kereskedelemben megmaradt, lejárt szavatosságú, sérült csomagolású élelmiszerek
- pékségek megöregedett pékárúja
- nem megfelelő minőségű mezőgazdasági termények
- és még ezer más értékes élelmiszer,
Hogyan csökkenthetjük a kidobott élelmiszerek mennyiségét, illetve hogyan hasznosíthatjuk ezeket a kidobásra ítélt élelmiszereket?
- Már a vásárlásnál gondoljunk arra, hogy csak azt és annyit vegyünk meg, ami el is fog fogyni!
- Praktikusabb, ha nem éhesen megyünk vásárolni. Jóllakottan sokkal ésszerűbben fogjuk megoldani még a nagybevásárlást is!
- A tervezett vásárlás, a bevásárlólista is segíthet, feltéve, hogy betartjuk és csak azt vesszük, ami a listán szerepel.
- Ha tartalékot vásárolunk (nagybevásárlás) olyasmit vegyünk tartaléknak, ami eláll, hűtve, fagyasztva hosszabb időn át is eltartható.
- A hús kidobása okozza a legnagyobb kárt (veszteséget), ezért húsból csak annyit vegyünk, főzzünk, amennyi el is fogy.
- A szavatossági idő egy statisztikán alapuló előrejelzés, azt jelenti, hogy az élelmiszerek bizonyos hányada veszíthet minőségéből vagy megromolhat, például 100 joghurtból kettő, vagy 1000 konzervből egy. De ha érzéksze/node/12262/editrvi vizsgálatokkal egyértelműen eldönthető, hogy a lejárt élelmiszernek semmi baja nincs, akkor azt nem kell kidobni.
- Egyes élelmiszerek "romlása" olyan természetes folyamat, melynek végterméke fogyasztható, például aludt tej.
- Tanuljuk meg helyesen tárolni a gyümölcsöt, zöldséget, kenyeret, hogy minél tovább frissek, jó minőségűek maradjanak, ne kelljen kidobni pusztán azért mert megfonnyadt vagy elkezdett penészedni.
- Ha zavar a gyümölcs és zöldség megöregedés, túlérése, csak keveset vásároljunjk, vagy termeljük meg magunknak cserépben az erkélyen vagy a kertben.
- A megszáradt kenyérféleségeket ezer módon lehet elkészíteni bundáskenyérnek, császármorzsának vagy egyszerűen csak megreszelni zsemlemorzsának. Arra kell csak vigyázni, hogy száradás közben ne penészedjék meg.
- Nem szégyen, sőt nagyon is ínyenc dolog a kacsából vagy a libából kisült zsír elhasználása főzéshez, sütéshez. Akik szeretik a disznózsírt, ki ne dobják a sülthús zsírját, mert az finom ízt ad annak az ételnek, amihez felhasználjuk.
- Használjuk a fantáziánkat és kreativitásunkat, főzzünk abból, ami otthon van a hűtőszekrényben vagy a spájzban. Sok örömet találhatunk a kreatív ötletektől vezérelt új receptekben és ételekben.
- Ha túl sokat főzünk és már előre látható, hogy nem fog elfogyni, akkor mindjárt frissen fagyasszuk le egy részét, amit néhány nap műlva elővéve nem fog maradéknak tűnni.
- Becsűljük a maradékot, fogadjuk el a maradékevést jó dolognak.
- A nyers növényi eredetű hulladékból készítsünk komposztot, amit használjunk fel kertünkben vagy cserepes virágaink számára. Vödör méretű konyhai komposztálók, erkélyre való komposztálók, kerti komposztálók, természetes és gyorskomposztálók nagy választékban kaphatóak: nézzünk körül mi felel meg legjobban a háztartásunkhoz.
Forrás
Film forrása: http://tastethewaste.com/info/film
Kezdőkép forrása: http://www.guardian.co.uk/environment/green-living-blog/2009/sep/22/food-waste-tips