Ugrás a tartalomra
Élelmiszeradalékok

Adalékanyagok az élelmiszerekben

Szerző:
KÖRINFO

A címekre kattintva megtekinthetjük az adott képhez tartozó részletes leírást, a képekre kattintva diavetítés indul.

Az élelmiszeripar egy sor adalékanyagot alkalmaz az élelmiszerek tartósítása, állagának kialakításáa és stabilizálása céljából, ízesítésére és színezésére.A leggyakoribb technológiai segédenyagok az alábiak:

  • Stabilizátorok
  • Sűrítőanyagok
  • Gélképző anyagok
  • Csomósodásgátló anyagok
  • Fényező-bevonó anyagok
  • Csomagológázok
  • Hajtóanyagok

Ezeken kívül egy sor E-betüvel jelölt adalékanyagot találhatunk a kész élelmiszerekben:

E100 - E199: Élelmiszerfestékek
E200 - E299: Tartósítószerek
E300 - E321: Antioxidánsok
E322 - E495: Emulgátorok, stabilizátorok, zselésítő anyagok
E500 - E619: Savak, bázisok, savanyúságot szabályozó anyagok
E620 - E637: Ízjavítók
E900 - E925: Egyéb adalékanyagok

Részeletesebben olvashatnak a témáról, ha ide kattintanak.