Kép forrása
http://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/image/structurefly.cgi?cid=638024&width=400&height=400
Leírás szerzője
Tolner Mária
A piperin (CAS szám 94-62-2) a fekete borsban (Piper nigrum) és hosszú borsban (pippali, Piper longum) található alkaloid. Használják a hagyományos, népi gyógyászatban és rovarölőszerként. Vízben kevéssé, alkoholban, éterben jobban oldódik.
Fekete borsból alkohollal vagy diklórmetánnal kiextrahálható. A pippali 1-2%, a fekete és fehérbors 5-9% piperint tartalmaz.
1819-ban Hans Christian Ørsted fedezte fel és izolálta fekete bors (Piper nigrum) gyümölcséből.
Képlet: C17H19NO3
Móltömeg: 285.34 g mol−1
Sűrűség: 1.193 g/cm3
olvadáspont: 130 °C,
Forráspont: 498.524 °C 760 mmHg
Szerző által felhasznált források
http://en.wikipedia.org/wiki/Piperine
http://www.chemspider.com/553590
http://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/summary/summary.cgi?cid=638024