Lipáz enzimaktivitás mérése a talajban

A lipidek a vegyületek heterogén csoportja. Vízoldhatalanok, élőlényekben általában  fehérjékkel (lipoproteinek), szénhidrátokkal (liposzaharidok) képzett vegyületei fordulnak elő. A talajba nagyrészük triglicerid formájában kerül. Lebontásuk első lépését lipáz (triglicerid-acilhidroláz) enzim végzi, a reakció során zsírsavak és glicerin szabadul fel. A zsísavak hosszú szénláncú karbonsavak, lehetnek telített-, telítetlen-, keto-, hidroxi-, epoxi-, elágazó szénláncú, vagy gyűrűs savak. A leggyakoribbak a telítetlen zsírsavak cisz izomerjei. A talajban a zsírsavak bontása aerob környezetben történik, ekkor β, α, vagy σ-oxidáció megy végbe. Anaerob környezteben a zsírsavak feldúsulnak a talajban.

Ezt az előadást Kadlecsik Tamás M.Sc. hallgató készítette, Gruiz Katalin "Környezeti mikrobiológia és biotechnológia" című tantárgyához.

 

Forrás: 

Alef, K.; Nanniperi, P.: Methods in Applied Soli Microbiology and Biochemistry, 1995