Szubsztrát indukált talajlégzés mérés

Szubsztrát indukált talajlégzés mérése

Szerző:
Simon Andrea

A szubsztrát indukált talajlégzés-vizsgálat a mikrobiális biomassza aktivitásának mérésére használatos közelítő módszerek egyike. A mikrobiális biomassza nagyságának és aktivitásának ismerete lényeges, mert attól függ a talajban a szerves anyagok szervetlenné alakítása, vagyis a mineralizáció, mely a növények tápelem-ellátásának (N, P, S) alapja.  A mikrobiológiai aktivitás a talajban történő változások indikátoraként figyelmeztethet a kedvezőtlen folyamatokra.

A szubsztrát-indukált azt jelenti, hogy a mikrobiológiai aktivitás dinamizmusát próbálja mérni azzal, hogy a talajhoz hozzáadott bontható szubsztrát (mikrobák energiaforrása) hirtelen megjelenésérfe hogyan reagál a talajmikroflóra anyagcseréje, légzése, szubsztrátbontó aktivitása.

Ezt az előadást Simon Andrea M.Sc. hallgató készítette, Gruiz Katalin "Környezeti mikrobiológia és biotechnológia" című tantárgyához.

Forrás

SZILI-KOVÁCS T., 2004. Szubsztrát indukált respiráció a talajban. Agrokémia és Talajtan. 53. 195–214

KAISER, E. A. et al., 1992. Evaluation of methods to estimate the soil microbial biomass and the relationship with soil texture and organic matter. Soil Biol. Biochem. 24. 675–683. http://www.taki.iif.hu/talajbio/biomass.html#SIR_m

Alef K. and Nannipieri P. (Editors): Methods in Applied Soil Microbiology and Biochemistry, Academic Press Limited, London, 1995