Városi talajok

Városi talajok biodiverzitása

Szerző:
GK

Az angol nyelvű előadás egy magyar kutataócsoportnak a városi talajok biodiverzitására vonatkozó kutatási eredményeit ismertet.

A városi talajokra korábban hajlamosak voltak a szakemberek geotechnikai elemként, építkezésre alkalmas tartószerkezetként tekinteni és aszerint is kezelni.  

Újabban felértékelődött a városi talajok szerepe és a hozzájuk kötődő ökoszisztéma-szolgáltatások, melyek különösen fontosak és értékesek a városi, lakossági területhasználatok esetén.

A városi talajok nagymértékben befolyásolják a városok mikroklímáját, a talajok vízvisszatartó-képessége, hőkapacitása, növények és állatok élőhelye, rekreációs és esztétikai funkciók meghatározók a városi talajok védelme, minőségének megtartása és a városlakók életminősége szempontjából.

Ugyanakkor a városi használatban lévő talajok nagymértékben eltérnek  mind a természetes területek, mint a mezőgazdasági területek  talajaitól, mind a talajlakó állatok, mind pedig a növényzet szempontjából. Az ember intenzív jelenléte, lakóépületei, pincéi, háztartási hulladékai, azok tárolás min olyan speciális területhasználatok, melyhez a városi talajok ökoszisztémájának is alkalmazkodnia kellett.

 

Forrás

Katalin Szlávecz, Elisabeth Hornung, Csaba Csuzdi, Zoltán Korsós, Ferenc Vilisics, Péter Sólymos, Richard Pouyat: Patterns in Urban Soil Biodiversity: Biotic Homogenization and Urban Vicariance
http://www.google.hu/url?sa=t&source=web&cd=3&ved=0CC4QFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.beslter.org%2Fproducts%2Fpresentations%2Fannual_meeting_presentations%2Fselected_for_www%2Fszlavecz-biotic-homogenization.ppt&ei=KTPBTb2HLoftOcXt_J0I&usg=AFQjCNGDxEi8Sa7L1igIkIxeCCSP6QQL2w