Remediáció verifikáció

Remediációs technológiák verifikációja

Szerző:
Gruiz Katalin

A talajremediációs technológiák hatékonyságát, azt hogy teljesítették-e a a valóságban a szabadföldön az általános és  tervezett elvárásokat, azt a verifikáció fogja bizonyítani.

A verifikáció, a technológia jóságának bizonyítása a verifikációs módszer ismeretében összeállított technológia-monitoringból származó adatok alapján, számításokkal elvégzett művelet. A számított értékeket össze kell vetni az elvárásokkal.

A négy fő terület, mely egy technológiát minősít, annak
technológiai hatékonysága,
környezethatékonysága, ezen belül a lokális kockázatcsökkentést valamint a regionális illetve globális terheléseket, kockázatokat kell figyelembe venni,
a gazdasági hatékonyság és a
szociális vagy társadalmi hasznok, hatékonyság.

Ezek között a jellemzők között vannak abszolút értékben, kvantitatív jellemzők alapján is értékelhetőek (pl. mennyi szennyezőanyagot távolított el a kezdetben meglévő mennyiséghez képest) és vannak olyanok, bár azok is kvantitatív értékek, melyek csak összehasonlításban értékelhetőek, például, az energiafelhasználás megítélésének, csak más alternatív technológiákkal összehasonlítva van értelme.

Vannak olyan jellemzők is, melyek eleve nem kvantitatív értékek, pl. a szociális hasznok egy része, az esztétikai hasznok, melyeket pontszámokkal vagy más kvalitatív jellemzőkkel lehet minősíteni.