1 - 1 / 1 megjelenítése
Guidelines to classification of environmental compartments and organisms

Az élőlények és környezeti elemek fajta szerinti megadása

Szerző:
Gruiz Katalin

Az "Alapismeretek" mátrix sorai környezettudományos információt adnak az oszlopokba rendezett élőlényekkel és környezeti elemekkel kapcsolatban.

A "Fajtái" sor a teljesség igényével készülő környezettudományos áttekintést takar. A vegyi anyagoknál például nem a kémiai tankönyvekben alkalmazott csoportosítást alkalmazzuk, hanem a kémiai tulajdonságokat ötvözzük a környezet szempontjaival, a környezetszennyezésben játszott szereppel, a káros hatásokkal vagy más gyakorlati szempontokkal. Ebben a csoportosításban például a peszticidek (növényvédőszerek), melyek kémiai szempontból a legkülönfélébb vegyületcsoportokba tartoznak, egyetlen funkcionális csoportot alkotnak. 

A többi oszlopra is érvényes, hogy a környezetvédelmi szempontokat helyezzük előtérbe, tehát a levegőt, a vízet vagy a talaj a környezet részeként tárgyaljuk. A környezeti elemek, a levegő, a víz és a talaj a szennyezettség és egyéb kockázatok közvetítője az ember felé, illetve élőhelye a különféle élőlénycsoportoknak, ökoszisztémáknak.

Az embert, mint a környezet használóját tárgyaljuk. A mikroorganizmusokat, növényeket és állatokat, mint az ökoszisztéma részét vagy mint emberi táplálékot mutatjuk be.