www.enfo.hu

Diagnosztikumok, kontrasztanyagok, tesztek

Szerző:
Gruiz Katalin

A címekre kattintva megtekinthetjük az adott képhez tartozó részletes leírást, a képekre kattintva diavetítés indul.

A diagnosztikumok az orvosi, klinikai diagnózis (betegség, rendellenesség azonosítása) felállításához végzett tesztekben felhasznált reagensek és egyéb segédanyagok, tehát a klinikai kémiai vizsgálatokhoz szükséges segédanyagok.

A diagnosztikumok segítségével vizsgálhatjuk az emberi genomot (a géneket),  a gének termékeit, az enzimeket, az enzimek termékeit, vagy ezen termékek hatására létrejövő bármilyen alaktani vagy életjelenséget.

A leggyakoribb klinikai-kémiai teszteket az emésztőrendszer  (cukorbetegség, zsíranyagcsere, májfunkció, gyomorsav, hasnyálmirigy, epevezetékek), az endokrin-rendszer (hipofízis, pajzsmirigy, nemi hormonok termelődése) és a kiválasztórendszer (vese, hugyhólyag) vizsgálatára alkalmazzák.

Külön kategóriába tartoznak a kontrasztanyagok, melyeket műszeres vizsgálatok (röntgen, MRI, ultrahang) segédanyagaiként használnak, melyek szelektíven kötődnek a vizsgálandó kórós sejtekhez, szövetekhez és jól detektálható jelet adnak, ezzel javítják az értékelendő kép minőségét, kontrasztosabbá teszik azt.