Bányászati területek Magyarországon

Bányászati területek Magyarországon

Szerző:
Vaszita Emese

Magyarországon bányászati tevékenységet végezni csak a bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény (Bt.), a Bt. végrehajtásáról kiadott 203/1998. (XII. 19.) Korm. rendelet (Vhr.)  és más kapcsolódó jogszabályok előírásai szerint lehet.

Ismert és meghatározott ásványi nyersanyagot (Bt. 49. § 1. pont) feltárni (Bt. 49. § 9. pont) és kitermelni (Bt. 49. § 15. pont), valamint szénhidrogén tárolására földtani szerkezetet felhasználni csak a földkéregnek egy térben lehatárolt részén, a bányatelken (Bt. 26. § (1) bekezdés) szabad.

A kutatási területről, a bányatelekről és a bányaműveléssel érintett területekről a bányafelügyelet nyilvántartást vezet [Bt. 26/B. § (3) bekezdés].

Ebben a fotóalbumban érvényes hatósági engedéllyel rendelkező bányászati területeket ábrázoló pdf formátumú digitális térképeket mutatunk be a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal (MBFH) legfrissebb nyilvántartásából. A nyilvántartás folyamatosan frissül. A frissített térképeket igyekszünk  nyomonkövetni a MBFH oldalán és behozni ebbe a fotóalbumba.

A térkép tartalmának megjelenítéséhez az AdobeReader ablakban a bal oldali panelen található „Rétegek (rétegek megtekintése és tartalmuk megjelenítése/elrejtése)” gombra kell kattintani. A térképkezelő funkciók az Eszközök menüből érhetők el.

Figyelem! Az Adobe Reader 9 -nél korábbi verziói nem kezelik a PDF formátumú térképeket.

 

Forrás

http://www.mbfh.hu/home/html/index.asp?msid=1&sid=0&hkl=146&lng=1