A sötétedőhúsú rókagomba kalappal nem rendelkezik, de a termőtest kalapszerű és tönkszerű részre különül. A kalaprész 2−5 cm átmérőjű, húsos, szabálytalanul hullámos szélű, tölcséresedő, okkersárgás vagy okkerbarnás színű.
A termőréteg ráncos, villásan elágazó és rózsás- vagy ibolyásszürke színű.
A tönk 4−8 cm, hengeres alakú, a kalaphoz hasonló sötétedő színű.
Vékony rétegben található belső hús, mely krémszínű, vágásra megfeketedik. Szaga és íze kellemes.
Savanyú talajú bükkösökben és tölgyesekben terem augusztustól októberig.
Veszélyeztetettség oka hazai és nemzetközi szinten, hogy a természetes élőhelyei folyamatosan csökkennek és degradálódnak.
Természetvédelmi értéke: 10000 Ft
Ez a gomba ehető.
Siller Irén, Dima Bálint, Albert László, Vasas Gizella, Fodor Lívia, Pál-Fám Ferenc, Bratek Zoltán, Zagyva Imre: Védett nagygombafajok Magyarországon – Mikológiai Közlemények, Clusiana 45(1-3): 3-158. (2006)