Az éger-tinóru kalapja 4−10 cm átmérőjű, domborúból ellaposodó alakú, melynek a pereme éles és hullámos. Színe szalmasárgától okkerbarnásig változó, öregen piszkos szürkésbarna.
A tönkre lefutó csöves része van, amin szögletes pórusok találhatóak. Fiatalon sárgás majd olívbarnás színű, de nyomásra piszkos zöldeskékre színeződik.
A tönk 5−8 cm hosszú és 1−2 cm széles, hengeres alakú, amely a tövénél kissé elvékonyodó, gyakran görbe, a kalappal megegyező színű.
A hús színe halványsárga, megvágva gyorsan kékül, majd rozsdabarna lesz. Nincs jellegzetes szaga, az íze kissé savanykás.
Égerek tövében, júliustól októberig vizes, nedves helyen terem.
Veszélyeztetettség oka hazai és nemzetközi szinten, hogy egész Európában megtalálható, de mindenütt ritka. A természetes élőhelyeinek számító égeresek kiszáradása veszélyezteti a faj fennmaradását.
Természetvédelmi értéke: 5000 Ft
Ez a gomba ehető.
Siller Irén, Dima Bálint, Albert László, Vasas Gizella, Fodor Lívia, Pál-Fám Ferenc, Bratek Zoltán, Zagyva Imre: Védett nagygombafajok Magyarországon – Mikológiai Közlemények, Clusiana 45(1-3): 3-158. (2006)