A kalap 3−8 cm átmérőjű, domborúból ellaposodó, bársonyos, de idős korban lecsupaszodó felületű. Vöröses-, gesztenye- vagy sötétbarna színű.
A termőréteg lemezes szerkezetű, a tönkre kissé lefutó, aranysárga színű.
A tönk 3−6 cm hosszú és 0,5−1,5 cm széles, hengeres alakú. Finoman szemcsés felületű, a csúcsán aranysárga, de az alján barnás árnyalatú.
A húsa puha, fehéres, halványsárgás színű. Vágás hatására a felülete enyhén hússzínűre változik. Nincs jellegzetes szaga és íze sem.
Lomb- és fenyőerdőkben, kora nyártól késő őszig terem. Hazánkban általában savanyú talajú lomberdőkben fordul elő, tölgyek, gyertyán és bükk alatt.
Veszélyeztetettség oka hazai és nemzetközi szinten, hogy a természetes élőhelyei egyre inkább beszűkülnek és degradálódnak, főként az erdészeti tevékenység miatt.
Természetvédelmi értéke: 5 000 Ft
Ez a gomba ehető.
Siller Irén, Dima Bálint, Albert László, Vasas Gizella, Fodor Lívia, Pál-Fám Ferenc, Bratek Zoltán, Zagyva Imre: Védett nagygombafajok Magyarországon – Mikológiai Közlemények, Clusiana 45(1-3): 3-158. (2006)