Bazsalikom (Ocimum basilicum)

Kép forrása
http://www.drflora.hu/?p=1063
Leírás szerzője
Tolner Mária

Ocimum basilicum

Népies neve: királyfű, németbors

Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozik. Ázsia, Amerika, Afrika melegebb vidékein őshonos, hazánkban termesztik. Egyéves illatos, leginkább fűszerként elterjedt gyógynövény.

Az ókori görögök a növények királyának tartották, mivel a királyok felszenteléséhez használt olajnak is elengedhetetlen alkotórésze volt.

A népi hagyomány szerint levele elűzi a legyeket.

A szár virágos, leveles felső részét hasznosítják gyógyászati célokra. Fűszer céljára a szárakról a virágot és a levelet morzsolják le. Június-augusztus folyamán aratják.

A növény illóolajat (benne metilkavikolt, linaloolt, cineolt, eugenolt), flavonoidokat, cseranyagot tartalmaz.

 Az illóolajon kívül a zöld növényi részekben jelentős mennyiségű a C-vitamin.

A növény cseranyagai és illóolajai a felfúvódást csökkentik, valamint gyomorrontás esetén segítenek. A bazsalikomnak ismeretes étvágyjavító, szélhajtó, köhögés csillapító hatása. Ismert vizelethajtó hatása is, bár ritkán alkalmazzák erre a célra. Jó idegerősítő. A gyógynövény csökkenti a magas vérnyomást, és megvéd a stresszes állapot kialakulásától. A növény leveléből kinyert lé bőrgyulladások és rovarcsípések gyógyítására alkalmazható. Antibakteriális hatása miatt torokgyulladásoknál öblögetőszerként, kenőcsökben nehezen gyógyuló sebekre alkalmazzák.

 

Szerző által felhasznált források

http://www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/herbs/Bazsalikom?id=16

http://www.terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/bazsalikom.html