Ipekakuána (Psychotria ipecacuanha)

Kép forrása
http://hu.wikipedia.org/wiki/Ipekaku%C3%A1na
Leírás szerzője
Tolner Mária

Psychotria ipecacuanha

Az ipekakuána  az Buzérfélék (Rubiaceae) családjába tartozó brazil növény, tupi nyelven: i-pe-ká-géne, azaz 'útszéli növény, ami beteggé tesz', magyarul: útszéli hánytatógyökér.

Az ipekakuána 1672-ben került először Európába, egy Legros nevű utazó hozta a növényt Dél-Amerikából Párizsba. 1680-ban, egy Garnier nevű párizsi kereskedő kapott körülbelül 68 kg anyagot és értesítette a fizikus Helvetiust, (az azonos nevű híres filozófus nagyapját), a szer alkalmazásának hatásáról a vérhas (disenteria) kezelésében. Helvetius eladta a kizárólagos jogorvoslat jogát XIV. Lajosnak aki ezt az információt a francia kormánynak átadta, s ez utóbbi 1688-ban nyilvánosságra hozta.

Főbb hatóanyagai: izokinolin alkaloidok (emetin, cefaelin, protoemetin), cserzőanyagok, irridoid glikozidok, szaponinok, keményítő.

Vékony, elágazó gyökeréből kivont anyagot emésztési zavarokra használták. Mérgezés esetén hánytatásra használták, és bronchitist is kezeltek vele.

A növény drogja a gyökeres gyöktörzsében – Gilleniae stipulatae radix et rhizoma - található. Felhasználják a növény kérgét is. Az Ipecacuanhae radix, az I. pulvis normatus, az I. extractum fluidum normatum és az I. tinctura normata szerepel az Európai Gyógyszerkönyvben. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyv hivatalos droglistájának a része a megszárított ipekakuanagyökér és gyökértörzs (Ipecacuanhae radix).

Főbb hatásai: köptető, hánytató, fertőzés gátló, váladékot elfolyósító.

Hatásos szer mélyről jövő köhögés, krónikus hörghurut ellen. Köptető hatás jól érvényesül. Az öklendezéssel járó köhögést enyhíti.

Mérgezés esetén gyorsan ható hánytatóként alkalmazzák, így elérhető, hogy a gyomor azonnal kiürüljön. Nem minden mérgezés esetén szabad hánytatni a mérgezettet.

Amőbás vérhas ellen is használatos. Általában amőba- és protozoon-fertőzések ellenszere.

Vékony, elágazó gyökeréből kivont anyagot emésztési zavarokra használták.

Homeopátiás szerként hányingerrel és hányással járó köhögés és reggeli rosszullét kezelésére szolgál.

Hivatalos drogot szolgáltat a costa-ricai ipekakuána – Cephaelis acuminata – is.

Szerző által felhasznált források

http://hu.wikipedia.org/wiki/Ipekaku%C3%A1na

http://drinfo.hu/component/content/article/276-gyogynoevenylexikon/13629-egy-kis-pohar-bor-aldas-vagy-atok