Álombogyó, ashwagandha (Withania somnifera)

Kép forrása
http://www.gyogynoveny.com/gyogynovenyek/alombogyo
Leírás szerzője
Tolner Mária

Withania somnifera

Népies neve: Farkascseresznye, indiai ginzeng

Az álombogyó  a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályába a burgonyavirágúak (Solanales) rendjébe és a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó faj.

A trópusi Indiában őshonos ashwagandha más néven álombogyó-bokor az 1,20 méter magasságot is elérheti. Ágait szürkés szőr borítja, a levelei megnyúlt tojásdad alakúak. Forrt szirmú, kissé lekerekített cimpájú, zöldessárga virágai négyes-hatos csoportot alkotnak. Apró termése vörös, fényes bogyó.

A witaszominnak étvágy-és anyagcsere-fokozó, valamint nyugtató hatása van. Nagyobb adagban altatószer. A szteroid-glikozidoknak köszönhetően stresszoldó tulajdonságú; növeli a szervezet ellenálló-képességét és jótékony hatással van az immunrendszerre. A witanolidok fertőtlenítő és gyulladásgátló hatása is bebizonyosodott.

Adaptogén, tonizáló, gyulladáscsökkentő, immunerősítő, daganatellenes, idegerősítő, enyhe nyugtató, fájdalomcsillapító, reproduktív, afrodiziákum, vérképző hatású.

Az álombogyó gyökerét fáradékonyság esetén - például lábadozáskor - erősítőszerként ajánlják. A növény nyugtató hatása miatt álmatlanság, szorongás és idegrendszeri zavarok kezelésére javallt. Gyulladásgátlóként a reumatikus bántalmak enyhítésére, gyakran ginzenggel és szibériai ginzenggel együtt alkalmazzák. 

A növény nem ajánlott terhes és szoptató anyáknak. Az álombogyó alapú kezelés során kerülendő az altatók és a szorongásoldó szerek szedése, mivel ezek hatása a gyógynövénnyel együtt felerősödik.

Szerző által felhasznált források

http://www.atmacenter.hu/index.php?id=51

http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81lombogy%C3%B3

http://www.gyogynoveny.com/gyogynovenyek/alombogyo