Golgotavirág, észak-amerikai (Passiflora incarnata)

Kép forrása
http://www.gyogynoveny.net/termesztett-vad-gyogynovenyek.php?fajta=termesztett
Leírás szerzője
Tolner Mária

Passiflora incarnata

A májusialma vagy észak-amerikai golgotavirág a golgotavirág (Passiflora) nemzetség egyik faja. Gyógynövény és egyben enyhe drog is. Gyümölcse ehető, lédús és édes ízű, formája kerekded, kb 6–8 cm átmérőjű.

A Karib-tenger szigeteiről származik, de mára szerte a világon termesztik.

Ágkacsaival kapaszkodó, évelő futónövény. A (lehetőleg párás) meleget kedveli. A drogot a növény levele és szára tartalmazza. Nem kifejezetten igényes növény, mégis igényel némi figyelmet. Szobában tegyük párásabb és világosabb helyre! Virágzás idején 2-3 hetente tápoldatozzuk virágos növényeknek való tápoldattal, és bőségesen öntözzük! Virága halványlila színű. Tavasszal metsszük vissza, és ültessük át tápdús virágföldbe! Nyáron érdemes fokozatos szoktatással szabadba, napos vagy félárnyékos helyre tenni. Amennyiben szobanövényként tartjuk, érdemes teleltetni pár hónapig 6-10 °C-on, világos helyen, mérsékelt öntözéssel. A növény azonban az egyik legfagytűrőbb golgotafajta, amely akár a -15 °C-ot is kibírja, ezért a szabadban tartva takarással kint is átteleltethető.

Hatóanyaga: Harmin és több, rokon alkaloid – körülbelül 1 g/kg. Számos más, azonosítatlan alkaloidát is tartalmaz. A harmala alkaloidok hallucinogének.

Elszívják (a marihuánához hasonló, de enyhébb tünetekkel), teát (28 g/0,5 l víz) vagy nyers alkaloida-kivonatot készítenek belőle. A kivonatban az azonosítatlan alkaloidok némelyike az erre érzékenyeknek hányingert okozhat. Teája nyugtató hatású; főleg gyermekek alvászavarának megszüntetésére ajánlott. Más nyugtató hatású gyógynövényekkel (citromfű, macskagyökér, komló, orbáncfű) előnyösen keverhető.

Fájdalomcsillapító hatása miatt kedvelik. Külsőleg égési sérülésekre, bőrgyulladás csökkentésére és a fájdalom csillapítására használják. A növény föld feletti része flavonoidot tartalmaz, ezért a nyugtató hatás. Napi 4-8 g szárított növény fogyasztása javasolt. Egy csésze teához kb. 2,5 grammját forrázzuk le, és áztassuk 15 percig. Naponta 3-szor fogyaszthatjuk. Terheseknek és szoptató anyáknak ellenjavallt.

Szerző által felhasznált források

http://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1jusialma