Guarana (Paullinia cupana)

Kép forrása
http://www.surgerybrasil.com/?p=381
Leírás szerzője
Tolner Mária

Paullinia cupana

A guarana a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályába, a szappanfaalakúak (Sapindales) rendjébe, a szappanfafélék (Sapindaceae) családjába tartozó Dél-Amerikában honos gyógynövény. Évelő, fásszárú kúszónövény, mely 10 m magasra is megnő. termesztett változata bokorszerűen kiterjedt. Szárnyalt levelei nagyok, bőrszerűek, durván fűrészesek. Apró sárgásfehér virágai hosszú fürtben állnak. Sárgáspiros, körte formájú termésének egy fekete magja van. A magot tartalmazó érett gyümölcsöt szedik.

Gyógyításra a szárított, őrölt magot használják, legfontosabb hatóanyagai a purinalkaloidok, főleg a koffein, valamint a cserzőanyagok és cianolipidek. A guarana a legmagasabb koffeintartalmú növény, koffeintartalma 3-6 %.

Dél-Amerikában az őslakók indiánok évszázadok óta fogyasztják.  A népi gyógyászatban szomjúság és éhségérzet tompítására, koncentráció és teljesítőképesség fokozására, általános erőnlét javítására, fáradtság, fejfájás, menstruációs fájdalmak valamint hasmenés és láz esetén alkalmazzák.

Hatása hasonló a kávéhoz, azzal a különbséggel, hogy hosszan, akár 6-8 órán át tartó frissességet okoz, és nincs semmilyen ismert káros mellékhatása. Javítja a testi és szellemi teljesítőképességet, így sportolóknak, illetve szellemi foglalkozásúaknak egyaránt ajánlható. Fájdalomcsillapító hatása is ismert.

Az élénkítő hatású italok készítésén kívül a guaranáliánt aszténia, vagyis általános testi gyengeség, fáradtság ellen, fogyókúrákban és enyhe hasmenés kiegészítő kezelésében, de  energiaitalokban is alkalmazzák a Panax Ginseng mellett.

Fiziológiás hatása a koffeinnek és származékainak köszönhető. Ezek a mennyiségtől függően fokozzák a szívösszehúzódás erejét, gyorsabbá teszik a vizeletkiválasztást, a zsír és cukor lebontását, valamint elősegítik a gyomornedv kiválasztását és gátolják a vérlemezkék összecsapódását. Nemrég fedezték fel, hogy a magokban tesztoszterongátló 5-alfa-reduktáz is található.

Szerző által felhasznált források

http://hu.wikipedia.org/wiki/Guarana

Dr. Jörg Grünwald, Christoph Janicke: Zöldpatika M-érték Kiadó Kft. Budapest, 2008 ISBN 978 963 9693 61 6