Kereklevelű harmatfű (Drosera rotundifolia)

Kép forrása
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Drosera_rotundifolia_leaf_Darwiniana.jpg
Leírás szerzője
Tolner Mária

Drosera rotundifolia

A kereklevelű harmatfű egy húsevő növényfaj, amely rendszerint mocsarakban, tőzeglápokon él. A harmatfűfélék (Droseraceae) legelterjedtebb faja, szinte az egész északi féltekén megtalálható – Észak-Európában, Szibéria nagy részén, Észak-Amerika nagyobb területein, Japánban és Új-Guineában is. A tengerszint feletti 2000 m-es magasságig fordul elő.

5 – 15 cm magas évelő növény tőálló levélrózsával és füzéres forgó virágzattal. 4 – 10 mm hosszú levelei, kerekdedek vagy haránt elliptikusak, épek, szétterülők, felszínük vörhenyes mirigyszőrökkel fedett, melyek ragadós anyagot választanak ki. A levél szára keskeny, szőrös, 1,3 – 5 cm hosszú.

Egy tipikus növény átmérője 3 – 5 cm, virágzata 5 – 25 cm magas. A virágok egyetlen vékony, szőrtelen szár egyik oldalán nőnek, ami a levélrózsa közepéből nő ki. Fehér virágai négyesével csoportosulva ún. tetrádokat alkotnak. A füzéres forgóban lévő, ötszirmú, sűrűn álló virágok kicsinyek, a növény méretéhez képest jelentéktelenek, rózsaszínek vagy fehérek. A virágok 1 - 1,5 mm-es vékony, kicsúcsosodó végű világosbarna magvakat növesztenek. Toktermése van.

A tőkocsány többszörösen hosszabb a leveleknél. A tenyészidő végén csúcsrügyet fejleszt, s ezt allevélszerű takarólevelek borítják. Júniustól augusztusig virágzik.

A növény télen hibernákulumot (védőburkot) növeszt, hogy túlélje a hideget. Ez földhöz közeli, szorosan összepöndörödött levelekből áll.

A növény rovarokkal táplálkozik, melyeket élénkvörös színe és a leveleit csillogó, cukortartalmú ragadós anyag vonz oda. Ez a táplálkozásmód a tápanyagokban szegény vagy túl savas élőhely hatására alakult ki. A növény enzimekkel bontja le a leveleire ragadt rovarokat és testükből nitrátokat és más tápanyagokat von ki.

Ázsiában megtalálható Szibériában, Japánban, Törökország és a Kaukázus egyes részein, a Kamcsatka-félszigeten és Korea déli területein. Új-Guinea szigetén is találtak populációt. Észak-Amerikában megtalálható Kanada minden részén, kivéve a kanadai prérit és a tundrarégiókat.

A kereklevelű harmatfű a nedves környezetet kedveli, például a mocsarakat és lápokat.

A növényben lévő hatóanyagok görcsoldó tulajdonságúak. A kereklevelű harmatfű alapú készítményeknek köhögéscsillapító hatásuk van, amelyet a naftokinon-származékok felerősítenek. Gátolja továbbá a kórokozók szaporodását. A kereklevelű harmatfű enyhe köptető is.

A kereklevelű harmatfüvet a légúti megbetegedések kezelésére használják: hörgőgörcsök, hörghurut, erőltetett köhögés, szamárköhögés. Gyakran a pipaccsal és a kakukkfűvel együtt (szirupban) alkalmazzák. Külsőleg történő felhasználásánál a friss növény kivonata hatékony a szemölcsök és a tyúkszem ellen.

Teáját ideges szem- és arcfájás és reumás bántalmak ellen fogyasztják. A Kárpátokban élő népek a friss harmatfű nedvével tyúkszemet és szemölcsöt irtanak.

Óvatosan használandó, mert az erős hatású drogok közé tartozik.

A növény néha bőrkiütést és nyálkahártya-irritációt, de hányingert és véres hasmenést is okozhat. Belső használatnál gyomor-vagy nyombélfekély esetén kerülje az éhgyomorra való fogyasztást, inkább a hígított formában használja.

 

Szerző által felhasznált források

http://hu.wikipedia.org/wiki/Kereklevel%C5%B1_harmatf%C5%B1

http://www.naturstar.hu/index.php?p=page@content&pid=42