Repülő szélerőmű

Kép forrása
http://richpoi.com/cikkek/tudomany/elkepeszto-megoldasok-repulo-szeleromu-ingyenelem.html
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

A szélenergia termelés hatékonyságát nagymértékben lehetne növelni, ha a nagyobb magasságban érvényesülő erősebb és folyamatosabb szelet tudnák hasznosítani. A fejlesztések emiatt zeppelinekre vagy más lebegő szerkezetkre szerelt szélturbinákkal kísérleteznek. A megtermelt energia levezetése a földre vezetéken történhet csak, emiatt a lebegő berendezések magassága igencsak korlátozott.

A március 27-én lezajlott kísérlet során egy 10 méter átmérőjű repülő turbinát eresztettek fel 100 méteres magasságba. A fejlesztést végző  Altaeros Energies  nevű kis cég AWT névre hallgató repülő szélerőművét egy normál vontató csörlőjén keresztül eresztették fel. A turbinát speciális tűzállóanyagba töltött hélium emelte a magasba. Az eszköz a levegőben megtermelt áramot a rögzítőzsinórzaton keresztül juttatta le a földre.

A társaság véleménye szerint az AWT-t akár 300 méter magasra is fel lehet ereszteni, ami 65%-kal csökkentené az áramtermelés költségét a hagyományos szélerőművekhez képest. A berendezés nem szennyezi a környezetet, továbbá zajszennyezéssel sem jár az üzemeltetése, és a karbantartási igénye is kicsi, mondják a fejlesztők.

Ugyanakkor tudni kell, hogy a legjobban hasznosítható szelek még ennél a 300 méternél is sokkal magasabban helyezkednek el a mintegy 3 km-es vertikális légoszlop mentén, szakértők szerint a legerősebb szelek 1200 méter körül találhatóak. A szélerősség-térképek vertikális eloszlásáról és a szélenergia hasznosíthatóságáról részletesebben olvashatunk, ha ide kattintunk.

Sajnos, mint legtöbbször, a veszélyek és károk majd csak a hsználat során fognak felszínre kerülni, ahogy ez a hagyományos (földi vagy tengeri rögzített szélturbinák) szélerőműveknél is történt. Mindazonáltal az amerikai szövetségi légügyi felügyelet már elkezdte kidolgozni a szabályozástervezetet a repülő szélerőművek használatára.

A lebegő szélturbina mobilis, sokkal egyszerűbben üzembe helyezhető, mint egy hagyományos szélturbina, és az általa elérhető magasságokban mutatkozó szélviszonyoknak köszönhetően jelentősen (a gyorsabb és kitartóbb szélnek betudhatóan) jobb kihasználtságra, gazdaságosabb termelésre képes.  

A fejlesztők elképzelése szerint a berendezést tökéletesen lehetne alkalmazni az áramhálózathoz nem csatlakozó településeken, katonai bázisokon, de a társaság hosszabb távú elképzelései szerint a technológia alkalmas lehet a tengeri szélerőművek termelési költségeinek csökkentésére is.

 

Szerző által felhasznált források

http://richpoi.com/cikkek/tudomany/elkepeszto-megoldasok-repulo-szeleromu-ingyenelem.html


http://enfo.hu/node/5635