Krakatau tüzijáték

Kép forrása
http://www.volcanodiscovery.com/index.php?eID=tx_cms_showpic&file=uploads%2Ftx_tdtour%2Fkrakatau_i3242m.jpg&title=krakatau_i3242m.jpg
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

Aki bátor és szerencsés, az több órás motorcsónakázás után ilyen tüzijátékot láthat Anak Krakatauval szomszédos szigeten táborozva, ha vállalkozik egy kalandos vulkán-túrára.

A mostani kisméretű működő vulkán (Anak Krakatau = Krakatau gyermeke) elődje az 1883-ban felrobbant Krakatau, melynek szigete nagyrészt elsűllyedt a tenger mélyére, csak néhány töredéke maradt meg szigetként. Ezek ma karéjban veszik körül Anak Krakataut, vagyis Krakatau gyermekét, a bébivulkánt, mely először csak a víz alól, késöbb egyre nagyobb szigetet létrehozva maga körül folyamatosan pöfög és kisebb nagyobb kitöréseket produkálva emlékeztet szülőanyjának az egész világot megrengető egykori kitörésére.

Ez a néhai kitörés a Hiroshimárta ledobott atombomba erejének 5000-szeresével vetette szét a szigetet, és olyan hatalmas hanghatást produkált, mely hétszer kerülte meg a Földet.

A kitörést követő évben a globális átlaghőmérséklet 1,2 Celsius-fokkal esett. Az időjárás évekig a megszokottól eltérő mintákat mutatott és a hőmérséklet csak 1888-ra tért vissza a korábbi szintekre. A kitörés hatalmas mennyiségű kén-dioxid gázt juttatott a sztratoszférába, amelyet a szelek széthordtak a világban, majd savas eső formájában visszahullott a Földre.

A kitörés után évekig világszerte sötétebb volt az ég és több hónapokig a korábbinál látványosabbakvoltak a napnyugták. A tenger lehülése több évtizedig éreztette hatását.

Szerző által felhasznált források

http://www.volcanodiscovery.com/indonesia/tours/krakatau_special.html http://www.volcanodiscovery.com/index.php?eID=tx_cms_showpic&file=uploads%2Ftx_tdtour%2Fkrakatau_i3242m.jpg&title=krakatau_i3242m.jpg