Vörös kínafa (Cinchona pubescens)

Kép forrása
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Starr_020501-0057_Cinchona_pubescens.jpg
Leírás szerzője
Tolner Mária

Cinchona pubescens

A vörös kínafa a buzérfélék (Rubiaceae) caládjának Cinchona nemzetségébe tartozó növényfaj.

A több mint 20 m magas trópusi vörös kínafának egymással átellenes, ellipszis alakú levelei vannak, amelyek a fonákjukon enyhén vöröses színűek. Világos rózsaszínű virágainak csőszerű pártája van. Törzsének kérge kívülről szürke, szürkésbarna, világos foltokkal, míg a belső oldala vörösesbarna vagy sárga színű.

A vörös kínafa kérge gyomorkeserűként serkenti a gyomornedv-elválasztást és fokozza az étvágyat. A csersavnak köszönhetően fertőzésellenes és összehúzó hatású. A kinin és a kinidin (amelyek másfajta kínafák kivonatában is megtalálhatók) igen hatékonyak a mocsárláz és a szívritmuszavarok ellen.

Kinin

A kinin (INN: quinine) egy természetes kristályos alkaloid, melynek lázcsillapító, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásai vannak. Íze nagyon keserű. Szerkezetileg a kinidin sztereoizomerje.

A kinin volt az első hatékony gyógyszer a Plasmodium falciparum által okozott malária kezelésében. A 17. században kezdték használni. Egészen az 1940-es évekig ez volt az elsőként választandó szer maláriában, majd szerepét más gyógyszerek vették át. Bár ma már jóval hatékonyabb maláriaellenes szerek is kaphatók, a kinint még ma is használják.

A kinint először a dél-amerikai cinchona fa kérgéből vonták ki 1817-ben Pierre Joseph Pelletier és Joseph Bienaimé Caventou francia kutatók. A név a kecsua (inka) quina vagy quina-quina szóból ered, mely a cinchona fa kérgét jelöli (szó szerint „szent fakéreg”, vagy „kérgek kérge”).

1820 előtt a kérget kiszárították és finom porrá őrölték, majd belekeverték valamilyen italba (általában borba).

 

                   kinin   

Kinidin

A kinidin (INN: quinidine) gyenge fájdalom- és lázcsillapító hatású, schizotocid, maláriaellenes szer és a Nátriumcsatorna-gátlók csoportjába tartozó gyógyszer. A kinin térizomere és eredetileg a kínafából nyerték.

A kinidin gátolja a perifériás és a szívizom alfa-receptorokat, ez magyarázza hipotoniát előidéző hatását. Hatására lelassul a Na-ion passzív belépése a sejtbe a depolarizáció ideje alatt (így csökken az ingerületvezetés), ill. lelassul a K+-ion passzív kilépése a reporalizáció ideje alatt (a relatív refrakter szakasz megnyúlik). Így csökken a szívizom ingerlékenysége, lassul az ingervezetés, megnyúlik az abszolút refrakter periódus, gátlódik a spontán ingerképző rostok automáciája, csökken a kontraktilitás. Vagolitikus hatása révén reflexesen fokozza a szimpatikus tónust is, gátolja a muszkarin-receptorokat. Mindezek következtében szinus tachycardiát okozhat és gyorsítja az AV-vezetést, ezáltal emeli a pitvarfibrillációban vagy pitvari flutter esetén észlelhető kamrafrekvenciát. A proarrhythmiás hatásért részben a szimpatikus tónus fokozódása is felelős lehet. Szívizom-károsodás esetén negatív inotrop hatású.

A kinidin gyors hatását az INa-ra use dependent block-nak nevezik. Ez azt jelenti, hogy nagyobb szívfrekvencia esetén a gátlás megnő, kisebb szívfrekvencia esetén pedig csökken.

                  kinidin

 

A vörös kínafát étvágytalanság, kóros lesoványodás (aszténia) és emésztési zavarok kezelésére használják. Lázcsillapító és fertőzésellenes szer az influenzás megbetegedések esetén. Külsőleg a kéreg összehúzó hatásánál fogva a felfekvéseket és a régi, nehezen kezelhető sebeket gyógyítják vele. A vörös kínafát gyakran használják egyéb lázcsillapító növénnyel, ilyen például a réti legyezőfű és a fehér fűzfa.

Szerző által felhasznált források

http://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%B6r%C3%B6s_k%C3%ADnafa

http://hu.wikipedia.org/wiki/Kinin

http://hu.wikipedia.org/wiki/Kinidin