Sznorkelezés

Kép forrása
GK
Leírás szerzője
GK

A sznorkerelést vagy sznorkerezést magyarul szabadtüdős merülésnek is fordítják, bár sokkal potosabb az az értelmezés, mely nem a merülésre koncentrál, hanem elmagyarázza, hogy ez a népszerű szórakozás azt jelenti, hogy egy hosszú csővel felszerelt szemüveges maszkkal a fejünkön úszkálunk a víz felszínén, miközben a sekély vízet kémleljük, csodáljuk a korallokat és a rengeteg színes halat és más csodabogarat.  A fejünket nem kell kiemelni a vízből, mert az ötletes visszacspószeleppel ellátott légzőcső a víz színe fölé nyúlva szolgáltatja a szájon át beszívott levegőt, és nem engedi be az esetleg felcsapodó  vagy betódulni vágyó vizet, ha túl mélyre sikerül meríteni a fejüket a víz alá.

Ha szeretné megnézni, hogyan kell szabályosan sznorkelezni, illetve szeretne gyakorlati tanácsokat kapni, akkor kattintson erre a filmre!

A maszk szemüvegének rossz szokása, hogy bepárásodik. Ennek megelőzéséről szól ez a film

A maszkot több módszerrel is párátlaníthatjuk:

1. fogkrémmel alaposan átdörzsöljük (főleg ha a maszk még új), majd alaposan eltávolítjuk a fogkrém maradékát. Használat előtt mégegyszer átöblítjük és nedvesen vesszük fel.

2. Babasampont 3-szorosára hígítjuk vízzel és azzal mossuk át a maszk belső felületét. Kiöblítjük belőle a sampont, használat előtt ismát kiöbéítjük vízzel, és nedvesen vesszük fel.

3. Ha nincs kéznél fogkrém vagy sampon, akkor a benedvesített maszkba beleköpünk, alaposan szétkenjük a nyálat, enyhén leöblítjük, majd nedvesen felvesszük.

Szerző által felhasznált források

http://www.youtube.com/watch?v=pDzXYJAe5yU

http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=ChPkg1EISuo&NR=1