A lillafüredi kisvasút

Kép forrása
http://laev.uw.hu/
Leírás szerzője
GK

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a LÁEV Magyarország legszebb kisvasútja. Évente több mint 200 ezer utas vált jegyet, hogy a hegyoldalban haladó vonatból tekintse meg a Szinva-patak völgyébe szorult Hámor községet, áthaladjon a mélyvölgyi viadukton, egy rövid alagút után megérkezzen Lillafüredre, majd egy újabb alagút után tovább kanyarogjon magasan a Hámori-tó fölött, az Őskohó előtt, majd a Garadna völgyében továbbhaladva elérje Garadna végállomást.

A fővonal sok látnivalójával szemben a mahócai szárnyvonal az érintetlen, civilizációtól megkímélt erdőt kedvelőket várja, de sajnos a szárnyvonalon sínlopás miatt a vonatok egyelőre nem közlekednek.

Az erdészet 1920-tól épített és használt kisvasutat (keskeny nyomtávú vasúti vonalat), elsősorban teherszállítási céllal. Jelenleg turisztikai célokra használják. Indulási állomása Miskolcon, a Kilián városrészben van, és Garadnáig közlekedik, télen fűtött kocsikkal. Megrendelésre egy szárnyvonalon Andó-kút felé is elmegy a vonat. Lillafürednél két alagút található a vasútvonalon. Az állomásépületben rendezték be a Kelet-bükki erdőgazdálkodás és a LÁEV története kiállítást. Ez május 1. és szeptember 30. között látogatható szerdától vasárnapig és minden hónap második keddjén 9–17 óra között, szezonon kívül külön kérésre.

 

Szerző által felhasznált források

http://laev.uw.hu/