Karbofurán öli a ragadozó madarakat

Szerző
GK

A Kiskunsági Nemzeti Parkban az elmúlt hónapokban ragadozó madarak pusztulását okozó mérgezési esetek kerültek napvilágra. Tíz esetben találtak mérgezésben elpusztult madarakat.

A toxikológiai elemzések szinte minden esetben a karbofurán (évek óta betiltott) rovarirtó szer volt felelős a madarak elpusztulásáért.

A parlagi sasból már csak 150 pár él Magyarországon. Ehhez a kis létszámhoz nagyban hozzájárul az, hogy 2007. óta ismeretlenek szisztematikusan mérgezni kezdték őket, az elmúlt években több mint 70 állat pusztulását okozva.

10 év pusztítás után 2014-ben sikerült elfogni az elkövetőket.

Forrás: http://index.hu/belfold/2014/03/05/elfogtak_a_sasmergezoket/

Az utóbbi években elképesztő méreteket öltött a vadon élő állatok ellen elkövetett mérgezési hullám. Ez napjainkban az egyik legsúlyosabb természetvédelmi károsításnak számít hazánkban.

Szándékos mérgezésnek az elmúlt tíz évben mintegy 700 védett, illetve fokozottan védett madár esett áldozatul hazánkban. A mérgezett húscsalikat feltehetően szándékosan teszik ki az elkövetők.

Két év alatt 23 parlagi sas, 16 réti és egy szirti sas, valamint egy vándor és egy kerecsensólyom is áldozatul esett a mérgezéseknek.

Néhány madár eszmei értéke:

  • Szirti sas: 250 ezer forint
  • Réti sas:500 ezer forint
  • Parlagi sas: 500 ezer forint
  • Gatyás ölyv: 50 ezer forint
  • Egerész ölyv:10 ezer forint
  • Vándorsólyom: 250 ezer forint
  • Kerecsensólyom: 500 ezer forint

A védett madarak szándékos elpusztítása bűncselekmény. A Magyar Madártani Egyesület, a többi természetvédelmi civil szervezet és a nemzeti park igazgatóságok szakemberei, a rendőrséggel, a növényvédelmi és vadászati hatóságokkal együttműködve fokozott figyelmet fordítanak a mérgezéses esetek felderítésére, és mindent megtesznek azért, hogy megállítsák ezeket a bűncselekményeket, és az elkövetők megkapják méltó büntetésüket, mely a pénzbüntetés mellett letöltendő börtönbüntetés is lehet.

Az elkövetők szinte minden esetben a karbofurán nevű növényvédőszert használták. A beinjekciózott húst megevő állatok még a csali mellett elpusztultak, olyan nagy mennyiségű mérget fogyasztottak el.

A madarak elpusztítására kitett mérget tartalmazó húsok pár grammja is veszélyes lehet az emberre.

A természetvédők a karbofurán betiltását szorgalmazzák.

Forrás: http://www.regionaplo.hu/archiv/46/22537-kiskoros-karbofuran-oli-a-madarakat