Ugrás a tartalomra

Aminoglikozid antibiotikumok

Kép forrása
http://hu.wikipedia.org/wiki/Sztreptomicin
Leírás szerzője
KÖRINFO

Az  aminoglikozid antibiotikumok fehérjeszintézist gátló antibiotikumok, melyek hatása abban rejlik, hogy a 70S riboszóma 30S alegységéhez kötődnek (egészen pontosan az S12 fehérjéhez, így megakadályozzák annak normál működését). A hatás koncentrációfüggő, mivel kis mennyiségben a fehérjeszintézis hibája és lasullása következik be, nagyobb dózisban a riboszóma nem tud disszociálni, így a kész fehérjelánc nem válik le róla, jelentős antibiotikum mennyiségnél azonban már a láncindítás is gátolt. Az első ilyen antibiotikum a sztreptomicin volt.

Származékai: neomicin, gentamicin, tobramicin.

Szerző által felhasznált források

http://hu.wikipedia.org/wiki/Sztreptomicin