Melamin meghatározása állateledelekben

Kép forrása
blog.trupanionpetinsurance.com
Leírás szerzője
Fenyvesi Éva

Bébiételekben és állateledelben nem egyszer találtak már melamint. Kiderült, hogy szándékosan keverték ezt a nagy nitrogén-tartalmú aromás amin vegyületet az ételhez, hogy annak nitrogén-tartalma alapján nagyobb fehérje-tartalmat dklarálhassanak. A melaminnal kevert étel különféle, esetenként végzetes betegségeket okozott. Ezért ma már ellenőrzik, hogy az étel nem tartalmaz-e ebből az egészségre káros adalékból.

Az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszer Hatóság (FDA) 2008-ban fogadott el egy GC-MS módszert melamin meghatározására különböző mátrixokban. Eszerint 0,5 g mintát 20 ml extrahálószerrel (dietilamine:víz:acetonirile 10:40:50) ultrahangos fürdőben extrahálunk 30 percig. Aliquot részét leszűrjük és szárazra pároljuk. Szililezőszert, piridint és belső standardot (2,6-diamino-4-klórpirimidint) adunk hozzá, majd 70 C-on 45 percig inkubáljuk, hogy minden melamin-típusú vegyület szilileződjék. Ezt a mintát analizáljuk GC-MS készülékkel.

A sztandard hozzáadásával vizsgált kutyaeledelből a következő visszanyerési értékek adódtak:

Melamine: 73%

Ammeline: 77%

Ammelide: 105%

Cianursav 97%

Szerző által felhasznált források

Stenerson, K., Buchanan, M.D.: Melamine and related compounds in dog food using GC-MS. Reporter, 43(10), 16-17, 2010