Furán kimutatása élelmiszerekben

Kép forrása
valogatasaim.blogspot.com
Leírás szerzője
Fenyvesi Éva

Furán keletkezhet a melegített élelmiszerekben a szénhidrátok, pl. glukóz, laktóz, fruktóz hőbomlása során. Mivel rákkeltő hatású, fontos kimutatása.

Ez a gyors, jól reprodukálható módszer gőztéranalízisen alapul. Oszlopként 624 típusút ajánlanak, detektorként tömegspektrometriát. A termosztát hőfokprogramja: 40 oC-tól 250 oC-ig 20 perc alatt.

Figyelni kell a mérési paraméterek beállításakor arra, hogy furán az analízis közben is keletkezhet a mintában magasabb hőmérsékleten. Ezért 60 oC-os inkubálási hőmérséklet ajánlott.

Kávét, tejet, konzerveket, szószokat, mogyoróvajat és almalevet vizsgáltak. 10 ml mintát mértek be a gőztéranalízis 20 ml-es mintatartó edényeibe és 4 g NaCl-ot adtak hozzá. A viszkózusabb mintákat, pl. a tejet higították vízzel. A szemiszilárd anyagokból 5 g-ot mértek az edényekbe és 5 ml telített NaCl oldatot adtak hozzá.

Kávémintákhoz adagolva ismert koncentrációban furánt, a visszanyerés hatásfoka 95-108% volt. A legtöbb furánt (250 mg/l) a kávéban találták.

Szerző által felhasznált források

Prabhu, P.: Determination of furan in food by gas chromatography - mass spectrometry and headspace samplig. LCGC Application Book. October 2010, p.19