B2 vitamin

Kép forrása
http://health.allrefer.com/health/riboflavin-vitamin-b2-source.html
Leírás szerzője
KÖRINFO

A riboflavin nélkülözhetetlen a táplálékból történő energiafelszabadításhoz, valamint a B6-vitamin és a niacin működéséhez. Mivel a szervezet csak korlátozott mennyiségű riboflavint képes tárolni, a megfelelő napi bevitelről gondoskodni kell. A riboflavin-szükséglet attól is függ, milyen ütemű az energiafelhasználás. Egy felnőtt férfinak naponta mintegy 1,3 mg B2-vitaminra van szüksége; ennél többet igényelnek a terhes szoptató anyák s a gyermekek és a serdülők az intenzív növekedés időszakaiban.

A tej nagyszerű riboflavinforrás, felnőttek napi szükséglete már 7,5 dl tej elfogyasztásával kielégíthető. Ha azonban a tejet napfény éri avitamin gyorsan lebomlik.

A riboflavin tejtermékekben, tojásban, húsban, szárnyasokban, élesztőkivonatban és vitaminnal dúsított gabonapelyhekben is jelen van. Egy adag gabonapehely például egy felnőtt napi szükségletének akár a felét is fedezheti. egyetlen tojás a szükséges mennyiség egyötödét, két szelet sovány marhasült pedig az egynegyedét tartalmazza. A sörben is található riboflavin, de nagyon kis mennyiségben, a napi teljes riboflavin szükséglet fedezéséhez 4,5 liter sört kellene meginni.

A riboflavinhiány tünetei az ajkak felrepedezése, véres szem, bőrgyulladás és vérszegénység.

Szerző által felhasznált források