Arion lusitanicus - Spanyol csupaszcsiga

Spanyol csupaszcsiga

Szerző:
Sarlós Kata

A címekre kattintva megtekinthetjük az adott képhez tartozó részletes leírást, a képekre kattintva diavetítés indul.

 

Rendszertani helye:

Puhatestűek törzse
csigák osztálya
valódi csigák alosztálya
tüdőscsigák rendje
Arionidae
család
Nemzetség:  Arion

Magyarország területén jelenlegi ismereteink szerint 26 házatlan- vagy meztelen csiga faj fordul elő, közülük 10 faj esetenként kártevőként is ismert. A barna csupaszcsiga tulajdonképpen két faj, mégpedig az Arion rufus és Arion lusitanicus. A hazai „csigairodalom” az 1900-as évektől az A. rufus fajt jelzi hazánkban.

Élőhelye: rét, láp, cserjés, erdő, kert.

Kedvenc ételük a paprika levele, a különböző díszes és szép virágok, de szinte bármit megeszik aminek zöld színe és levele van. Még a büdöske nevű virágot is elfogyasztják néhány óra alatt.

Spanyolcsigákat riasztó növény a begónia, a feketeribizli, a paradicsom, de becserkészhetjük sörcsapdával is. Létezik még hatékonyabb biológiai fegyver is, az Indonéziában tojástermelésre kinevelt "indiai" futókacsa, melynek kedvenc eledele a spanyolcsiga. Nyugat-Európában sok ilyen kacsát tartanak és bérbe adják a csiga elleni védekezésre.

Hazánkban honos természetes ellenségei a béka, a gyík, a fogoly, a fácán, a vakond, a sündisznó.

A spanyol csiga elleni védekezés legjobb eszköze a mész és a só,amely  anyagok kimarják a csiga nyálkás bőrét, és elpusztítjákőket. Csigakertéssel is védekezhetünk ellene.

A spanyol csiga milliós károkat okozhat a kertekben.

Forrás

http://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_slug

http://www.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=92383, letöltve 2011. május 15.