US EPA Envirofacts

US EPA Envirofacts - Környezeti információ, USA

Szerző:
Kalcsó Viktória

US EPA ENVIROFACTS − Környezeti adatbázis

Adatbázis témája:

A US EPA Envirofacts, az Egyesült Államok környezetvédelmi adatbázisa. Az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (US EPA) honlapjáról könnyedén megközelíthető, voltaképpen egy aloldala a hivatalos honlapnak (http://www.epa.gov/enviro/). Az Egyesül Államok környezeti állapotáról kaphatunk teljes felvilágosítást, valamint a különböző szennyezőanyagokról és káros hatásaikról. Például meg lehet találni a lakóhelyek levegőminőségi adatait, vagy akár a környező vizek állapotát, minőségét mutataó monitoringadatokat.

Adatbázis célja:

Az adatok hozzáférhetőségét célozzák növelni. Az információ csoportosított formában található meg, ez könnyíti a tartalom megtalálását. A "multisystem" keresési funkció lehetővé teszi  több környezetvédelmi adatbázisban történő keresést. Olyan témákban is kaphatunk felvilágosítást, mint például különböző veszélyes hulladékok kezelési eljárásai, a kezelést végző létesítményekről és tevékenységükről. A hétköznapi emberek is megfelelő mennyiségű és minőségű információt kaphatnak a környezetükről, amellett, hogy részletes leírásokat és magyarázatokat is fűznek az egyes fogalmakhoz, adatokhoz.

Adatbázis készítője, karbantartója:

Az adatbázissal kapcsolatos teendőkért felelős személy Lisa P. Jackson. Az adatbázis honlapján található linkeknek köszönhetően akár meg is tekinthetjük az adminisztrátor honlapját. Itt elolvashatjuk az életrajzát, a napi teendőit és az elhangzott nyilatkozatokat is vissza lehet keresni.

Adatok:

A főoldalon a Learn the Issues (Ismerje meg a problémákat) és a Science & Technology (Tudomány és technológia) fülek segítségével a különböző környezeti elemekkel (levegő, víz, talaj, stb.) és a globális felmelegedéssel kapcsolatos adatokat. Például a levegő esetében (http://www.epa.gov/gateway/learn/airpollution.html) levegőminőségi előírásokról, a légszennyező anyagok tulajdonságairól, a beltéri levegő egészségügyi és biztonsági kérdéseiről, valamint a savas esőről tudhatunk meg többet.

A Tudomány és Technika fül a környezeti tényezőkkel és jelenségeikkel kapcsolatos kutatásokat, méréseket tartalmazza (http://www.epa.gov/gateway/science/air.html), pl. levegő-monitoringgal kapcsolatos fejlesztéseket mutatja be. Minden témakörnél találhatóak állandó linkek, mint a gyakran ismételt kérdések, emellett ajánlanak kapcsolódó témákat, valamint felsorolják a nemzetközi programokat és elérhetőségeiket. A különböző szennyezőanyagok esetében térkép segítségével szemléltetik az Egyesült Államok szennyezettségét, színek segítségével. A színekre kattintva eljutunk egy aloldalra, ahol megtudhatjuk, melyik szín milyen szennyezettséget jelöl.

A Laws & Regulation, vagyis a törvények és rendeletek fül megmutatja a jogszabályokat és határozatokat, végül az EPA szervezetéről is olvashatunk itt. A főoldalon piktogramok jelölik azokat a témákat, melyekről az oldal segítségével felvilágosítást kaphatunk. A következő témakörökben tudunk kutatni: levegő, talaj, víz, hulladék, toxikus anyagok, sugárzás, létesítmények, engedélyezés. Az összetett keresés mellett egy-egy témára is rákereshetünk, például talaj esetén milyen barnamezős beruházások történtek, a veszélyes hulladéklerakók korszerűsítése hol és hogy történik. Mindezek mellett az EPA honlapokhoz és mobiltelefonokhoz való alkalmazásokat is hozzáférhetővé tesz.