Édesvízi mészkövek

Szerző:
Vaszita Emese

A címekre kattintva megtekinthetjük az adott képhez tartozó részletes leírást, a képekre kattintva diavetítés indul.

Az édesvízi mészkövek (travertínók és mésztufák) olyan kontinentális karbonát üledékek, amelyek kémiai és biológiai folyamatok hatására keletkeznek kalcium-bikarbonátban gazdag meleg-, illetve hideg vizes forrásokból. Karbonát kiválás akkor történik, amikor az oldat különböző okok miatt (pl. CO2 eltávozása, vízhőmérséklet emelkedése, biológiai aktivitás, stb.) karbonátra nézve túltelítetté válik. Az édesvízi mészkövek képződésének egyik alapfeltétele, hogy a lerakó víz rendelkezzen oldott karbonát tartalommal, míg a másik, hogy képes legyen azt lerakni. Mindezekből következik, hogy a víz oldott CO2 tartalmának fontos szerepe van az édesvízi mészkövek képződésében.

Az édesvízi mészkövek képződhetnek szerves és szervetlen folyamatok során. A szervetlen folyamatok a források közvetlen közelében döntőek, ahol a környezeti feltételek a vegetáció szempontjából nem kedvezőek, és ahol a víz erősebb CO2 kigázosodással lép a felszínre (Kele, 2009). A forrásponttól távolodva a biológiai folyamatok egyre nagyobb szerephez jutnak az üledékképződésben. A mészkő képződése a következő tényezőktől függ (Andrews és Riding 2001): egységnyi térfogatú vízben oldott CO2 mennyisége; CO2 parciális nyomásának megváltozása; a víz hőmérséklete (hideg vízben több CO2 oldódik); a víz pH-ja, szalinitása, kémiai jellemzői, a koncentráció megváltozása; fény intenzitása; a terület morfológiai jellemzői; növények asszimilációja; vízmozgás változása (sebesség, hozam növekedése, illetve csökkenése).

Forrás

Andrews, J.E., Riding, R. (2001) Depositional facies and aqueous-solid geochemistry of travertinedepositing hot springs (Angel Terrace, Mammoth Hot Springs, Yellowstone National Park, U.S.A) – Discussion – Journal of Sedimentary Research, 71, pp. 496-497.

Kele Sándor (2009): Édesvízi mészkövek vizsgálata a Kárpát-medencéből: paleoklimatológiai és szedimentológiai elemzések, PhD értekezés, Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Földtudományi Doktori Iskola Földtan-Geofizika Doktori Program http://teo.elte.hu/minosites/ertekezes2009/kele_s.pdf