Micrococcus luteus

Gram-pozitív kokkuszok

Szerző:
KÖRINFO

A baktériumok világán belül a Firmicutes törzsbe tartozó baktériumok. A Gram pozitív kokkuszok olyan gömb alakú sejtek, melyek gyakran klaszterekbe rendeződnek. Helyhez kötöttek, vagy mozgásra képesek. Kemoorganotrófok, ezen belül metabolizmusuk lehet aerob légzés vagy erjesztés. Itt tárgyalt családjaik: mikrokokkuszok, sztreptokokkuszok és peptokokkuszok.

Aerob és fakultatív anaerob Gram-pozitív kokkuszok:

Család I.: Micrococcaceae

Nemzetségek: Micrococcus, Staphylococcus, Planococcus

Micrococcus: obligát aerob, nincs a sejtfalban teichonsav, széles körben elterjedt holt szerves anyagot bontó szervezet (szaprobionta). A sejtek egyesével, kettesével, vagy akár nyolcas csoportokban is elhelyezkedhetnek, sőt gyakran szabálytalan alakzatokban is. A talajban, vizekben illetve a levegőben is megtalálhatóak.

Család II.: Streptococcaceae

Nemzetségek: Streptococcus, Leuconostoc, Pediococcus, Aerococcus, Gemella

- Streptococcus: gömb vagy tojásdad alakú sejtek, melyek párokban vagy láncban fordulnak elő. Gram-pozitívak. Kemoorganotrófok, anyagcseréjük fermentatív, a glükózt tejsavvá fermentálják homofermentáció során.

- Leuconostoc: gömb alakú sejtek, melyek párokban vagy rövid láncban fordulnak elő. Dextrán tokot képeznek szukrózból, melyet a gyógyászatban vérpótlóként és az elválasztástechnikában gélszűrőként alkalmaznak. Iparban tejsavat és ecetsavat termeltetnek vele.

Anaerób Gram pozitív kokkuszok:

Család III.: Peptococcaceae

Nemzetségek: Peptococcus, Peptostreptococcus, Ruminococcus, Sarcina

- Peptococcus: gömb alakú sejtek, melyek egyedül, párban tetrád vagy szabályalan tömeg formájában fordulnak elő. Gram-pozitívak, kemoorganotrófok, fehérje lebontási termékeket hasznosítanak (pepton, aminosav) egyedüli energiaforrásként. Anaerobok.

Sarcina: szaprobionta talajbaktérium, a sejt-aggregátumok köbös elrendeződésűek.

Forrás

Bergey's Manual of Determinative Bacteriology (nyolcadik kiadás)