Folsomia candida

Állati tesztorganizmusok a környezettoxikológiában

Szerző:
Gruiz Katalin

A címekre kattintva megtekinthetjük az adott képhez tartozó részletes leírást, a képekre kattintva diavetítés indul.

Ebben a képtárban azokat az állati tesztorganizmusokat mutatjuk be, melyeket valamilyen toxikológiai tesztben alkalmaznak, hogy kimérjék a vagyi anyagok káros hatását. Ilyen káros hatások a toxicitás, mutagenitás karcinogenitás (rákkeltő hatás), a reprotoxicitás (az utódok mennyiségét és minőségét negatívan befolyásoló hatások), érzékenyítés (szenzibilizáció) és maró hatás.

Az állatok egy része egysejtű, néhány sejtű és mikroszkopikus vagy nagyon kicsi alsóbbrendű állat. Ezek korlátozás nélkül alkalmazhatóak, a tesztelés statisztikája is jó a nagy állatszám és az ismételhetőség miatt. Aztán következnek a halak és a rágcsálók majd a magasabbrendű emlősök a kutya, a majom.

Az emlősök teszteléshez való használatát etikai megfontolások alapján egyre csökkenteni kell, cél a teljes megszüntetés. Ehhez alternatív tesztmódszerekre van szükség, melyek élő állat helyett in vitro (sejttenyészetek, biokémiai reakciók, mikroorganizmusok) vagy in silico (számítógépes modellek, QSAR) módszereket használnak.