Talajlégzés-mérés - átlevegőztetett rendszer

Talajlégzés-mérés, átlevegőztetett rendszerben

Szerző:
Klebercz Orsolya

Dinamikus talajlégzés mérés átlevegőztetett oszlopreaktorban
    A talaj biológiai állapota reálisabban jellemezhető a dinamikus talajlégzési teszttel. Ez egy mikrokozmosz rendszer, mely statikusan és dinamikusan egyaránt használható; például nyomon követhetjük a rendszert a körülmények változtatása nélkül, vagy esetleg mérés közben is változtathatjuk a mérési paramétereket (pl. terhelés szennyezőanyaggal, adalékanyagok, tápanyagok fokozatos adagolása stb.).
A laboratóriumban leggyakrabban alkalmazott légzési tesztek a következő két típusba sorolhatók: 1) átlevegőztethető, dinamikus rendszer, 2) statikus rendszerű zárt palack teszt. A természetes légzési folyamatok modellezésére egyértelműen az átlevegőztetett rendszer az alkalmasabb.
    A talajban lévő mikroorganizmusok aktivitása úgy jellemezhető a legegyszerűbben, hogy a megfelelően előkészített és levegőztetett talaj CO2 termelését mérjük. A BME ABÉT Tanszék kutatócsoportja által tervezett és kifejlesztett dinamikus talajlégzés mérésére szolgáló rendszer szénhidrogénekkel szennyezett talajok mikrobiológiai állapotáról ad felvilágosítást.
    A CO2 termelés alapján mért talajlégzés mind tiszta, mind szennyezett talajok esetében jellemzi a talaj állapotát. A termelődött CO2 mennyisége arányos az elbontott szénhidrogén mennyiségével, a biológiai oxidáció mértékével, tehát a rendszer alkalmas, mind a talaj biológiai állapotának felmérésére, mind a biodegradáció folyamatának jellemzésére és követésére. A rendszer segítségével megállapítható, hogy van-e a talajban működőképes mikroflóra, a mikroflóra aktiválható-e a technológiai paraméterek megváltoztatásával (pl. levegőztetéssel, tápanyag adagolással, hozzáférhetőséget fokozó adalékanyagokkal).

Forrás

Nagy Zsuzsanna Magdolna: Biodegradáció jellemzése integrált metodikával klórozott szénhidrogénekkel szennyezett talajban, Diplomamunka, 2009.