http://www.sribioservices.com/microbial-limit-test.htm

Teszt- és modellorganizmusok

Szerző:
KÖRINFO

A címekre kattintva megtekinthetjük az adott képhez tartozó részletes leírást, a képekre kattintva diavetítés indul.

A tudományos kísérletekben különféle modell-, és tesztorganizmusokat alkalmaznak, hogy a vizsgált folyamatokat in vivo (élő szervezetekben) tanulmányozhassák.

A modellorganizmusok segítségével lehetőség nyílik a különböző anyagcsereutak vizsgálatára, biológiai, fiziológiai, sejttani kutatásokra.  Modellorganizmusokkal új, rekombináns fehérjetermékeket állíthatunk elő, melyek alkalmasak betegségek kezelésére, megelőzésére. Törzsnemesítéssel új és módosított mikroorganizmusokat hozhatunk létre, melyek tulajdonságai eltérőek a vad törzs tulajdonságaitól, ezáltal nagyobb hozam, jobb minőségű termék nyerhető. Bizonyos vegyületekre való rezisztencia is kialakítható (pl. antibiotikum rezisztencia).

A különböző tesztoorganizmusok felhasználhatóak vegyi anyagok, vizek, szennyezett környezeti elemek, hulladékok, veszélyes hulladékok akut toxicitásának vizsgálatára. Pl. Vibrio fischeri biolumineszcencia-gátlási teszt.

A géntechnikák egyik legismertebb és mai napig legkedveltebb modellorganizmusa az Eserichia coli, a klónozások nagy részét E. coliban oldották meg a tudósok.

Forrás

dr. Gruiz Katalin: Géntechnika előadás, BME, Oktatási segédlet