A mosóporok különböző mikrobiális eredetű enzimeket tartalmaznak, melyek lebontják a textíliákban található szennyeződéseket, így a különböző felületaktív anyagok, detergensek könnyebben eltávolítják a kis molekuláka a szövetből. A proteázok a fehérjét tartalmazó szennyeződéseket bontják kisebb méretű oligopeptidekké, aminosavakká, mint pl. a vér, fű, húslé és gyümölcsfoltok. A lipázok a zsíros, olajos lipidtartalmú piszokok eltávolításában hatékonyak. A keményítőbontó amilázok pedig a csokoládé és fagylalt nyomait tüntetik el a ruháinkból. A mosóporhoz adagolt celluláz a szövet bolyhainak mikroszálait bontja le, így a ruha tapintása puha, színe intenzív marad. A cellulázokat a farmer koptatásánál is felhasználják. A mosószer enzimeknél feltétel a kompatibilitás a különböző detergensekkel, lúgokkal, kelátképzőkkel, perborátokkal, valamint hőstabilnak kell lenniük, hogy magas mosási hőfokon is aktívak maradjanak.
http://fogyasztok.hu/cikk/20080526/mosopor_minoseg_osszetevo_ar_es_korkep