Borágó (Borago officinalis L.)

Kép forrása
http://www.terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/borago.html
Leírás szerzője
Tolner Mária

Borago officinalis L.

Népies neve: uborkaszagú fű, borvirág, borecs

Az érdeslevelűek (Boraginaceae) családjába tartozik, amit a neve is elárul.  A Földközi-tenger vidékéről származik, egyéves fűszer- és dísznövény.

Európán kívül Amerikában is régóta ismert főzeléknövény; elsősorban az északi féltekén, a mediterrán területeken tenyészik.

A növény föld feletti szerveit hosszabb-rövidebb szőrök, ún. serteszőrök borítják, melyek szabad szemmel is jól láthatók. A szőrök egyetlen epidermiszsejtből alakultak, vastagabb falúak, hegyes végűek, plazmát nem tartalmaznak, tehát élettelenek. Az erősen fejlett szőrök kiszélesedő alapi részét az epidermisz szintjéből kiemelkedő, igen nagy sejtek veszik körül.

Virágai rendszerint egy oldalra tekintő, kunkorodó forgóban egyesülnek, ez a jellegzetes boragoid virágzat. A virágok négykörűek, azaz csészére és pártára, porzó- és tennőtájra tagolódnak, mindegyik kör öt tagból áll, sugaras szimmet-riájúak. A csésze- és sziromlevelek külön-külön összenőttek, az egyébként szabad porzók a párta aljához nőttek. Pártája világoskék, kerék alakú, 2-3 cm széles, torkában nincsenek pikkelyek. A virágok tipikusan kúpporzósak, azaz a lecsüngő virágokban a porzók szélükkel összeérve kúpot alkotnak, e kúp belsejébe szóródik a virágpor.

A növény virágos hajtását, valamint magját hasznosítják gyógyászati célokra. Május- júniusban virágzik.

A növény nyálkaanyagokat, flavonoidokat, pirrolizidin alkaloidokat, nyomokban illóolajat tartalmaz. Magja gazdag gamma-linolénsavban, amely értékes zsírsav, a vér kedvező zsír- és koleszterin-szintjeinek kialakításában van szerepe.

Közismert vizelethajtó, de alkalmazzák vese- és hólyagbántalmak esetén is. Külsőleg kelések érlelésére használják borogatóként, illetve toroköblítőként. Tudományosan igazolt, hogy jótékony hatást fejt ki neurodermatitis (allergiás vagy idegi alapú bőrbetegségek) esetén. Szilícium tartalma miatt pedig szerepe van a hajszálak, körmök, kötőszövetek felépítésében. Gyenge, friss levelét hideg italok készítéséhez, szendvicsek ízesítésére és sószegény diétához ajánlják.

 

Szerző által felhasznált források

http://www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/herbs/Borago?id=26

http://www.terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/borago.html