Borbolya (Berberis vulgaris )

Kép forrása
http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Berberis-vulgaris-flowers.jpg&filetimestamp=20060909201347
Leírás szerzője
Tolner Mária

Berberis vulgaris

Népies neve: sóskafa, borbolyabokor, leánysom, sóskaborbolya

A sóskafélék (Berberidaceae) családjába tartozik. Száraz, napos, bozótos helyeken, rekettyésekben élő, 2-3 m magas, tövises cserje. Április-májusban virágzik.

A cserje érett, piros termését, vékony gyökereit, valamint a vastag gyökerek kérgét gyűjtik. A termés vörös színű, savanyú ízű bogyó, amely augusztus, szeptember folyamán érik.*

Gyökér- és kéregdrog, a következő anyagokat tartalmazza: izokinolin alkaloidok mint a berbamin, berberin, oxiakantin, palmatin.

A bogyótermés C vitamint, karotinoidokat, antociánokat, cukrot, gyümölcssavakat, pektint tartalmaz.

Az orvostudomány szerint a borbolya kedvező hatását főleg berberin (alkaloid) hatóanyagának köszönheti, melynek jelentős fertőzésgátló, antibakteriális és gombaellenes hatása van. A borbolyából készített tea simaizom görcsoldó hatása révén jó gyomor-, bél-, máj- és epebántalmak ellen. Fájdalmas menstruáció esetén is használható. Az érett termések alkaloidot alig tartalmaznak, meghűléses megbetegedésekben alkalmazhatók, enyhe hashajtó hatásúak.

A terméseket édes gyümölcsökhöz, mustba, lekvárba, zselébe (elősegíti a megszilárdulást) és szörpökbe felhasználhatjuk. Citrompótlónak is megfelelő. Ha a termését megcsípi egy kicsit a dér, már nem olyan savanyúak, mint előtte. Ha ebből akarunk szörpöt készíteni, a terméseket meg kell kocsányuktól tisztítani, kipréselni, vigyázva arra, hogy magjai ne kerüljenek a lébe, mert keserűvé teszik a szörpöt.

Szerző által felhasznált források

http://www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/herbs/Borbolya_kozonseges?id=27

http://hu.wikipedia.org/wiki/Berberis_vulgaris