NAGYON SZÉP, IGÉNYES MUNKA!
Képleírás: a, 1 hetes Penicillium camemberti telepek
b, camembert sajt
c-e, konídiumtartók 1000x-es nagyításban
f, konídium 1250x-es nagyításban
A képeken látható Penicillium camemberti egy gomba faj, melyet fehér sajtok, a Camembert és a Brie sajtok érlelése során használnak. A P. camemberti kolóniák kemény vastag penész kérget képeznek, ezzel adva a sajtok egyedi ízét (1). A fonalas gombát Thom, C. fedezte fel és írta le először 1906-ban, a Camembert és Roquefort sajtok érlelésének vizsgálata során (2).
A többi Penicillium gomba más sajtok és húskészítmények előállítása során használatos. Például a Penicillium nalgiovense a kolbászok és sonkák ízét fokozza, és megóvja a húsokat más penész és baktérium telepek kialakulásától.
A Penicillium fajokat az élelmiszeriparon kívül, gyógyszerek előállításban is alkalmazzák. Az ide tartozó gomba fajok mindenütt jelenlévő talajlakó baktériumok, melyek elsősorban a hűvös és egyenletes klímát kedvelik. Felbukkanásuk szerves anyag jelenlétére utal.(1)
Penicillium camemberti rendszertani besorolása
- Ország: Gombák (Fungi)
- Törzs: Tömlősgomba (Ascomycota)
- Osztály: Eurotiomycetes
- Rend: Eurotiales
- Család: Trichomocomaceae
- Nemzetség: Penicillium
- Faj: camemberti
Érdekesség, hogy a P. camemberti kis mennyiségben ciklopiazon-savat (CPA) termel. A savat a Penicillium cyclopiumból izolálták először. Később találták meg más gombák, Penicillium griseofulvum, Penicillium camemberti, Aspergillus flavus és az Aspergillus versicolor metabolitjaként. Biológiai hatása a Ca2+-ATP-ase inhibitoraként nyilvánul meg az intracelluláris Ca2+ raktározásban. Jó hír azonban, hogy a sav, csak nagy koncentrációban bizonyult mérgezőnek (3).