Hárs, kislevelű (Tilia cordata )

Kép forrása
http://www.patikamagazin.hu/gyogynovenyek/adatlap/209
Leírás szerzője
Tolner Mária

Tilia cordata

Népies neve: szálfa, szádokfa, szódok

A hársfafélék (Tiliaceae) családjába tartozó illatos virágú nagy fa.  Lombhullató, magastermetű fa. Levelei kerekdedek, szívesvállúak, szélük fűrészes. A levélszín sötétzöld, kopasz, a fonák kékeszöld, az érzugokban rozsdavörösen szakállas. A virágok kellemesen illatosak, a virágzati tengelyen virágoszöld, hártyás, szárnyszerű murvanövény nő.Utak, parkok szép koronájú dísze. Kedveli a hegy- és dombvidékek, száraz tölgyesek talaját.

A kislevelű hársnak levelei fonákján, az erek elágazásainál vörösesbarna szőrcsomók vannak.

A fa felhasználandó részét, a kellemes illatú virágzatot a murvalevéllel együtt június folyamán gyűjtik. A gyűjtés idejének megválasztása nagyon fontos, mert sem a még zárt bimbó, sem a túlnyílott virág nem alkalmas jó minőségű alapanyagnak. A szedéskor teljesen kinyílt virág száradáskor széthullik.

A hársfavirág tartalmaz flavonoidot (tilirozidot, kvercetin és kempferol glikozidokat), illóolajat (geraniolt, linaloolt, eugenolt), cseranyagot és nyálkaanyagot.

A növényben megtalálható flavonoidok antibakteriális hatásúak.

Meghűléses betegségekre, köhögéscsillapításra kiválóan alkalmas. Enyhíti a hörghurutos panaszokat, köptető, nyákoldó hatású. Nyálkaanyagai serkentik az immunrendszer működését.

A hársfavirág teája hatásos izzasztószer meghűléses megbetegedések esetén. A népi gyógyászat szerint jó idegerősítő és vértisztító hatású.

A hársfavirágból készült méz kiváló nyugtató, antiszeptikus hatású, influenza, meghűlés esetén fogyasztása ajánlott.

A hársfa a germánoknál szent fa volt, a szerelmesek fája, a termékenységet szimbolizálta.

 

Szerző által felhasznált források

http://www.gyogynovenyhatarozo.hu/gy%C3%B3gyn%C3%B6v%C3%A9nyek/H%C3%A1rs-kislevel%C5%B1

http://www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/herbs/Hars_kislevelu?id=60