Málna (Rubus idaeus L.)

Kép forrása
http://www.szepzold.hu/a_malnanak_nemcsak_a_termese_hasznos_
Leírás szerzője
Tolner Mária

Rubus idaeus L. 

Népies neve: himpér (a német Himbeere szóból), boldogasszony csipkéje

A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó cserje hegyvidékeken vadon termő, de hazánkban sokfelé termesztett növény. Gyümölcse közkedvelt csemege. Tüskés szárú félcserje, sarjai felállók, páratlanul összetett levelei 3-5 levélkéből állnak. A fonáki oldal rendszerint fehéren molyhos. A párta keskeny, sziromlevelei mintegy 5 mm hosszúak, rövidebbek a csészeleveleknél. Csoportos termése szőrös, sötétpiros.

* A málnafajtáknak két nagy csoportja van: az egyszer termők és a kétszer termők.

* Létezik olyan málnafaj is, amelynek gyümölcse nem piros színű, hanem sárga.

A cserje levelét gyűjtik gyógyászati célokra. A leveleket májustól augusztusig terjedő időszakban érdemes gyűjteni.

A levelekben: galluszsav- és ellágsav-típusú cserzőanyagok, flavonoidok, gyümölcssavak találhatók. A termésekben: ásványi anyagok, vitaminok, gyümölcssavak, színezőanyag-glikozidok, aromaanyagok közel 100 komponensből. 

Összehúzó hatású szer. A növényi drogot gargarizálásra szájüreg és a torok nyálkahártya gyulladások kezelésére alkalmazzák. Enyhe hasmenés esetén kiváló szer. A várandós kismamák szívesen fogyasztják teáját a terhesség utolsó heteiben, mivel az ellazítja a kismedence tájékának izomzatát, aminek következtében szüléskor az tágulékonyabb lesz.

Szerző által felhasznált források

http://www.gyogynovenyhatarozo.hu/gy%C3%B3gyn%C3%B6v%C3%A9nyek/M%C3%A1lna

http://www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/herbs/Malna?id=115;HPID=F2E030AB-1CB8A924-BA4F55D5-565C1751