Mezei iringó (Eryngium campestre)

Kép forrása
http://www.gyogynovenyhatarozo.hu/gy%C3%B3gyn%C3%B6v%C3%A9nyek/Mezei-iring%C3%B3
Leírás szerzője
Tolner Mária

Eryngium campestre

Népies neve: iringó, ördögszekér

Az ernyősvirágzatúak (Umbelliferae) családjába tartozó növény. Száraz talajokon, töltések oldalában él. Levele és virága tüskés. Bogáncsra emlékeztető, gömb alakú bokrot nevelő növény, színe a fehéres-zöldestől a szürkészöldig változhat. Levelei kétszeresen a tövig szeldeltek, a szeletek tüskésen fogasak. Virágai egyszerű 1-1,5 cm széles ernyőben helyezkednek el, amelyeket 5-7 egyenes, szúrós gallérlevél vesz körül.Az alsó levelek nyelesek, a felsők szárnyölelők. A tömött, gömbölyded, fehéres-zöld ernyővirágzatokat ugyancsak tüskés, merev, szálas, lándzsás gallérlevelek veszik körül. A termést fehér, hártyás pikkelyek borítják. A szél a gyökérről leváló bokrot görgeti.

A növény gyökerét a késő tavaszi időszakban gyűjtik általában. A gyűjtésnél óvatosan kell eljárni, mert maga a növény tüskés.

A növény gyökerét és föld feletti részeit használják gyógyászati célokra, amely triterpén-szaponinokat, rozmaringsavat, klorogénsavat, flavonoidokat tartalmaz.

A növényi drogot vese- és hólyagbántalmak esetén alkalmazzák vizelethajtó szerként. A gyökérzet rendelkezik enyhe görcsoldó és nyálkaoldó hatással.

Ősszel a szél gyakran kitépi tüskés bokrát, és messzire görgeti, innen ered az ördögszekér elnevezése.

Szerző által felhasznált források

http://www.gyogynovenyhatarozo.hu/gy%C3%B3gyn%C3%B6v%C3%A9nyek/Mezei-iring%C3%B3

http://www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/herbs/Mezei_iringo?id=116

http://hu.wikipedia.org/wiki/Mezei_iring%C3%B3