Nyírfa, közönséges (Betula pendula)

Kép forrása
http://www.plant-identification.co.uk/skye/betulaceae/betula-pendula.htm
Leírás szerzője
Tolner Mária

Betula pendula

Népies neve: bibircses nyír, nyílfa

A nyírfafélék (Betulaceae) családjába tartozik. Hegyvidékek, lomberdők, parkok közismert fehér, foszló kérgű fája. Ágai hajlóak, elágazásaik hegyesszögűek. A fiatal ágakon gyantamirigyek találhatók, amúgy simák, mint a levelek. A levelek alapja rombuszos, végük hosszan kihegyezett, élük kétszeresen fűrészelt, csúcsuk lágyan behajló. A porzós barkák csüggenek, míg a sokkal rövidebb bibés barkák virágzáskor felállóak.

Főként a nyírfa levelét, de a homeopátiában a fa kérgét is használják gyógyászati célokra. A levelet június-július folyamán gyűjtik.

A levél flavonoidokat (kvercetin glikozidokat), nyomokban illóolajat (szeszkviterpén peroxidokat, triterpén származékokat), káliumsókat és aszkorbinsavat tartalmaz.

A nyírfalevél teája kiváló vizelethajtó, vértisztító és gyulladáscsökkentő, de ismert görcsoldó és fertőtlenítő hatása is. Alkalmazzák enyhébb fertőzéses húgyúti megbetegedésekben, vesekő és vesehomok kialakulásának megelőzésére, reuma ellen. A népi gyógyászatban a fiatal fák nedvét vizelethajtásra használták.

Szerző által felhasznált források

http://www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/herbs/Nyirfa_kozonseges?id=81

http://www.gyogynovenyhatarozo.hu/gy%C3%B3gyn%C3%B6v%C3%A9nyek/Ny%C3%ADrfa-k%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges