Papsajtmályva (Malva neglecta Wall.)

Kép forrása
http://www.gyogynovenyhatarozo.hu/gy%C3%B3gyn%C3%B6v%C3%A9nyek/Papsajtm%C3%A1lyva
Leírás szerzője
Tolner Mária

Malva neglecta Wall.

Népies neve: kereklevelű mályva, istenkenyere

A mályvafélék (Malvaceae) családjába tartozik, úton-útfélen, erdei, mezei utak mentén elterjedt, egyéves vagy évelő növény. A kereklevelű mályvához hasonló gyógyhatású ez erdei mályva (Malva silvestris L.) is. A növény virágzása a nyári hónapokra esik. "Kúszó vagy felálló szárú növény, levelei csak néhol tenyeresen összetettek, 5-7 levélkéből állnak, szeldeltek, alsó oldaluk többé-kevésbé sűrűn szőrözött. A virágok 2-6-osával a levélhónaljban állnak, 3 szabad külső csészével; a szirmok világos rózsaszínek vagy majdnem fehérek, sötét csíkozással, és kétszer akkorák, mint a csészelevelek."

A gyógyászati célra a növény levelét a virágzattal, nyélrésszel lecsípve gyűjtik nyár folyamán. A levelek, a fiatal hajtások és a magvak is fogyaszthatók. A leveleket akár nagyobb mennyiségben is felhasználhatjuk salátákba, vagy meg is főzhetők. Az éretlen magvak nyersen és főzve is ehetők. A termésnek sajtíze van. Szárított leveleiből tea főzhető. A levelek C-vitamint is tartalmaznak.

A növény nyálkát, flavonoidokat és cseranyagot tartalmaz.

A növény a felső légutak megbetegedéseinél (köhögés, rekedtség, torokfájás) hatékonyan alkalmazható, de használják gyomor- és bélhurutok esetén is.

Szerző által felhasznált források

http://www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/herbs/Papsajtmalyva?id=88

http://www.gyogynovenyhatarozo.hu/gy%C3%B3gyn%C3%B6v%C3%A9nyek/Papsajtm%C3%A1lyva

http://hu.wikipedia.org/wiki/Papsajtm%C3%A1lyva