Pásztortáska, közönséges (Capsella bursa-pastoris)

Kép forrása
http://www.guenther-blaich.de/pflgs.php?par=waac&lan=e&fm=pflfamde
Leírás szerzője
Tolner Mária

Capsella bursa-pastoris

Népies neve: Palackfű, csapka, pásztorerszény, paptarsoly, pásztortarsoly, szűkésfű vagy szívkésfű, paperszény, békatarsoly, békalencse, büdös szaporafű, pásztor ostora (Meliusnál), vérállatófű, porcogófű, vadmustár, élekhalok, gezemice, istentáskája, libazsázs, kalánlopó, kanálfű

A keresztesvirágúak (Cruciferae) családjába tartozik. Mindenfelé (utak, rétek, töltések mentén) tömegesen előforduló egy- vagy kétéves növény. Egész nyáron virágzik, de legnagyobb tömegben április-májusban. A tőlevélrózsa levelei hosszú levélnyelűek, fordított lándzsásak, szárnyasan hasogatottak, de ép szélűek is lehetnek. A szárlevelek széles füles vállúak, szárölelők. A fürtvirágzat nyúlánk, a sziromlevelek 2-3 mm hosszúak. Jellegzetes, szíves-háromszög alakú becőketermései hosszú, elálló kocsányokon helyezkednek. el.

A növény fiatal, friss hajtásait zöldsalátába keverhetjük.

A növény virágos, leveles szárának felső részét gyűjtik a nyári hónapokban.

A növény flavonoidokat, egy vérzéscsillapító peptidet, kálium- és kalciumsókat, kolint, tiramint tartalmaz.

A növény vérzéscsillapító hatású, belső vérzés (méh, gyomor, bél) esetén a kiegészítő terápia részeként alkalmazzák, de ismert gyulladáscsökkentő és vizelethajtó tulajdonsága is, amit magas kálium-tartalmának köszönhet. Orrvérzés esetén a növény teájába mártott tampont az orrlyukba helyezve csillapítja a vérzést.

Szerző által felhasznált források

http://www.gyogynovenyhatarozo.hu/gy%C3%B3gyn%C3%B6v%C3%A9nyek/P%C3%A1sztort%C3%A1ska-k%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges

http://www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/herbs/Pasztortaska_kozonseges?id=90

http://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1sztort%C3%A1ska