Rebarbara, tenyeres (Rheum palmatum)

Kép forrása
http://www.patikamagazin.hu/gyogynovenyek/adatlap/176
Leírás szerzője
Tolner Mária

Rheum palmatum

Népies neve: rebarbaragyökér

A keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozik. A Kínából származó növényt hazánkban termesztik. Egy-, illetve többéves faja is létezik. Nagy termetű növény, gyöktörzse répaszerű, levelei nagyok, tenyeresen karéjosak, a levelek tagolatlanok, de akár szárnyasan hasadtak is lehetnek. Virágzata füzérszerű, lepellevelek borítják, a 6 lepellevél a terméséréskor egyforma nagyságú.

* A növény szárát leveshez, gyümölcslevekhez, sütemények készítéséhez használhatják.

Gyógyászati célokra a növény föld alatti szervét, a gyökértörzsét használják.

A rebarbara gyökértörzs tartalmaz antrakinon glikozid keveréket (reumemodin-, aloéemodin- és reinglikozidok), diantron glikozidokat, cserzőanyagokat és flavonoidokat.

A növény gyökértörzsét kis adagban étvágyjavítóként, valamint gyomor-bélhurut esetén alkalmazzák. Nagyobb mennyiségben kiváló hashajtó, de alkalmazzák különféle emésztési zavarok esetén is. Jó gyomorerősítő.

A fogak és fogíny védelmében is ajánlott a rebarbara használata. Összehúzó és fájdalomcsillapító hatása miatt alkoholos kivonatát külsőleg szájnyálkahártya- és fogínygyulladás esetén használják. A növényből készített pép aranyérre is jótékony hatással van. Az élő növényben a hashajtó hatású antrakinonok és antranolok glikozidos kötésben vannak, emellett összehúzó, cserző hatású tannoidglikozid keverék is található benne. Kis adagban inkább az összehúzó hatása érvényesül, nagyobb adagban kifejezetten hashajtó.

Szerző által felhasznált források

http://www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/herbs/Rebarbara_tenyeres?id=97

http://www.gyogynovenyhatarozo.hu/gy%C3%B3gyn%C3%B6v%C3%A9nyek/Rebarbara-tenyeres

http://www.terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/rebarbara.html